RIJEČNIK ASTROLOGIJE(3. DIO, L-P)

horoscope guru

LEDIRANI PLANET – planet koji je u neharmoničnom aspektu s nekim drugim. Neki ga zovu i „oštećeni“ planet.

LILIT – navodno još jedan Zemljin satelit, često nazvan i Crni Mjesec. Po nekima se radi samo o projekciji na Mjesečevoj orbiti. No postoje i razrađene tablice njegova kretanja, pa ga iz njih možemo locirati u svih 12 znakova. Kreće se brzinom od oko 10 mjeseci po jednom znaku. Ime je dobio po prvoj Adamovoj ženi koja je zahtjevala ravnopravnost s njim, posvađala se i odmetnula. Položaj Lilita u natalnoj karti obično označava stil senzulanosti, erotike, no i kakva je emancipiranost osobe, te dopunjuje informaciju kakav je njen odnos prema suprotnom spolu.

LOTOS KONSTELACIJA – takva kombinacija planeta na nebu kad bar tri od njih (ili i više) zatvaraju stabilan trokut, tj. međusobno se podržavaju pod kutevima od 120 stupnjeva. Planete u lotos kombinaciji ispoljavaju vrlo pozitivno djelovanje, pomažu jedna drugoj i doprinose zaštiti i sreći osobe u čijoj se natalnoj karti nađu.

LUMINARI – Sunce i Mjesec. Oba ta nebeska tijela zrače svoju svjetlost.

LUNARNI HOROSKOP – mnogi ovu metodu predviđanja brkaju sa solarnim horoskopom. Radi se zapravo o mjesečnom horoskopu prema kretanju nečijeg Mjeseca. Kao i kod Sunca, tako i Mjesec svakih 28-30 dana prelazi preko one točke Zodijaka gdje se nalazio u trenutku nečijeg rođenja. Svaki idući prelazak preko iste točke i kombinacije planeta na nebu u tom trenutku mogu se uzeti kao još jedna informacija za predviđanje do idućeg Mjesečevog prelaska preko iste točke. Neki uzimaju prelazak Mjeseca za iduću cijelu godinu, ali najispravnije bi bilo da je svaki idući prelazak zapravo informacija za idućih mjesec dana u životu osobe kojoj se gleda.

LJETNO VRIJEME – svima dobro poznato pomicanje sata koje se obično događa posljednju nedjelju u 3. mjesecu oko 2 po noći, te traje do posljednje nedjelje u 10. mjesecu (nekad je bilo do posljednje nedjelje u 9. mjesecu). Zašto je to astrološki važno? Zato što vam je u rodnom listu možda upisano ljetno vrijeme, a „pravo“ vrijeme rođenja tih osoba bi se dobilo kad bi se oduzeo jedan sat od upisanog. Važna je informacija da je praksa računanja ljetnog vremena u bivšoj Jugoslaviji počela 1983. i nastavila se do danas. Po provjerite, jer ukoliko vam se natalna karta računa po ljetnom vremenu, moguće je da imate pomak polja i pogrešno izračunat Podznak, te da vam planete padaju u neka druga polja i cijela priča i tumačenje se bitno mijenja. U tom slučaju prije davanja podataka astrologu, oduzmite jedan sat. Znači ako ste rođeni npr. 1.7.1985. u 8 ujutro (tako piše i to je po ljetnom vremenu, službenom, dogovorenom), vi ste zapravo rođeni u 7 sati ujutro i prema tom „prirodnom“ vremenu bi se trebala računati i vaša natalna karta. U praksi to znači da se podznak i polja pomiču za oko pola znaka (ugrubo 15-tak stupnjeva) unazad.

LJUDSKI ZNACI – Blizanac, Djevica, druga polovina Strijelca i Vodenjak.

MALEFIK – u tradicionalnoj astrologiji tako se obično nazivao „loš“ planet, a njim se obično smatrao Mars, Saturn, Uran, Pluton, a koji put i Neptun. Takva se interpretacija danas više ne koristi, jer se dobro zna da svaki od tih planeta u dobrim aspektima može i te kako biti koristan i pomoći osobi u životu.

MEDIUM COELI – os desete kuće u natalnoj karti, „vrh neba“, najviša točka u nečijoj natalnoj karti. Zove se i Zenit. Obično označava vrhunac, staus, karijeru, a planet koji mu je najbliži zaokružuje sliku o osobi.

MUNDANA ASTROLOGIJA – grana astrologije koja proučava utjecaj planeta na zemlje, države, svjetske događaje, narode, politiku. Naziv je uzet iz latinskog „mundus“, što znači svijet. Zovu je i svjetskom astrologijom.

MUŠKI ZNACI – Ovan, Blizanac, Lav, Vaga, Strijelac, Vodenjak, tj. svi vatreni i zračni znaci.

NADIR – os četvrte kuće u nečijoj natalnoj karti, „dno neba“. Vidi IMUM COELI.

NATALNA KARTA – prikaz rasporeda planeta i polja u trenutku nečijeg rođenja. Neki je zovu i karta neba ili čart, kozmogram. Predstavlja matricu osobe i iz nje možemo vidjeti njene predispozicije kroz život, a još više obilježja njenog karaktera.

NEHARMONIČNI ASPEKTI – vidi ASPEKTI

NOĆNO ROĐENJE – u astrološkom smislu to je rođenje kad se Sunce osobe nalazi ispod horizonta (ispod linije koja se proteže od Ascendenta do Descendenta) u natalnoj karti, tj. pada između 1. i 6. kuće. Obratno od toga je DNEVNO ROĐENJE, kad Sunce osobe pada između 7. i 12. kuće natalne karte, odnosno nalazi se iznad linije horizonta.

NODE – eng. čvor, pa se tim nazivom često u oznakama u natalnoj karti označava pozicija sjevernog mjesečevog čvora. Suprotno do njega, znači 180 stupnjeva od njega, nalazi se južni. Detaljnije o njihovom značaju vidi pod ČVOROVI.

OKULTACIJA – drugi naziv za pomrčinu.

OPOZICIJA – vidi ASPEKTI

ORBIS – sfera utjecaja oko nekog planeta. Ovisno o veličini i udaljenosti planeta svaki planet ima svoj orbis. U krugu Zodijaka on se proteže na svaku stranu po par stupnjeva. Važan je da bi se odredila granica da li su neke planete u aspektu ili više nisu. Za Sunce se tolerira orbis na svaku stranu oko 8 stupnjeva (neki računaju i do 10), a slično je i s Mjesecom. Znači ako je npr. nekom Sunce na 2 stupnja Jarca, njegova sfera utjecaja dosezat će plus, minus 8 stupnjeva na svaku stranu, pa će se planet koji je npr. na 28 stupnjeva Lava još uvijek računati da je u trigonu s tim Suncem. Manje ili dalje planete imaju i manje orbise, a obično se uzima plus, minus 5 stupnjeva.

PAD – vidi DETRIMENT

PADAJUĆE KUĆE – kuće koje su ekvivalenti padajućim znacima u slijedu 12 kuća ili 12 znakova. To su treća, šesta, deveta i dvanaesta kuća. Uglavnom se vežu uz fleksibilnost, prilagođavanje ili intelektualnost.

PADAJUĆI ZNAKOVI – 3.,6.,9. i 12. znak, odnosno Blizanac, Djevica, Strijelac i Ribe. Funkcioniraju kroz život najviše se služeći svojim osobinama prilagodljivosti, inteligencije i fleksibilnosti. Neki ih zovu i intelektualni znaci.

PEREGRIN – neutralna pozicija planeta u nekom znaku, znači kad on nije niti u sjedištu, niti u izgonu, niti u kulminaciji, niti u padu. Npr. Mars u Blizancu.

PLANETI – nebeska tijela u Sunčevu sustavu: Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton. Sunce je zvijeda,  Mjesec je Zemljin satelit.

POLJA – vidi KUĆE

POZITIVNI ZNACI – vidi MUŠKI ZNACI

PRAZNA KUĆA – kuća ili polje u natalnoj karti u kojem nema planeta. To ne znači da je to područje zanemareno ili da se o njemu nema što reći. Svaka kuća, pa tako i prazna, pada u neki znak, a taj ima planet koji tim znakom vlada. Uvijek se gleda gdje je u natalnoj karti lociran taj planet i u kakvim je aspektima. Npr. ako je neka kuća u Jarcu, njom vlada Saturn, pa se gleda gdje je on smješten i kakoje aspektiran. To puno govori o tome kako će se razvijati stvari povezane s praznom kućom u nečijoj natalnoj karti.

PRAZAN HOD – period kretanja Mjeseca kad on nema aspekata. Ukoliko se zatekne takva situacija u nečijoj natalnoj karti, osoba obično (ukoliko druge stvari ne govore suprotno) ima monoton život.

PRECESIJA – pomicanje Zemljine osi koje se događa polako i na način njihanja. Otkrio ga je Hiparh prije oko 2000 godina. Zbog precesije čini se da se točke ekvinocija kreću retrogradno. Jedan takav (naizgled retrogradan) ophod precesije kroz svih 12 znakova zove se ERA ili VELIKA GODINA, a da bi se okrenulo svih 12 znakova potrebno je 25800 godina. Sada je vrijeme kad prelazimo iz 2000-ljetne faze Ribe u otprilike jednako dugu fazu Vodenjaka, pa svi spominju DOBA VODENJAKA.

PRIMARNE DIREKCIJE – jedna od astroloških metoda predviđanja. Bazira se na pomicanju pozicije planeta ili neke točke za po jedan stupanj za godinu u krugu Zodijaka. To znači npr. da ako je nekom Sunce na 5 stupnjeva Vodenjaka, da će pomicanjem stupanj za godinu to isto Sunce biti na 15 stupnjeva Vodenjaka kad osoba napuni 10 godina, ili npr. na 25 kad napuni 20 godina. Tako se pomaknu sve točke planeta ili osi kuća (ili ono što nas zanima) i sagleda se njihova pozicija za određenu godinu života. Još jedan primjer radi jasnoće: Ako je npr. nekom MC (Zenit, vrh 10. kuće karijere) na 10 stupnjeva Vodenjaka, a Sunce npr. na 12 stupnjeva Ribe, to znači da će po primarnim direkcijama MC doći u konjukciju sa Suncem kad osoba napuni 32 godine, što će se manifestirati kao da ima Sunce na MC-u, a to znači da će dobiti neki važan položaj u karijeri. Ili npr. ako je npr. razmak između nečije Venere i Marsa 19 stupnjeva, to znači da će ove dvije planete po primarnim direkcijama doći u konjukciju kad osoba napuni 19 godina i utjecati na nju na način tog aspekta – kroz strastvenu ljubav, jake emocije ili slično. Naravno da treba gledati i u kojoj se kući to odigrava, kao i povezati sve s drugim metodama predviđanja kako bi se imala cjelovita slika.

PROGRESIJE – isto što i direkcije.

PROGRESIVNI HOROSKOP – vidi SEKUNDARNE DIREKCIJE

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)