Poznati u horoskopu (2.dio)

NIKOLA TESLA – 10.7.1856., RAK

Nikola Tesla
Nikola Tesla

Ličnost koja je postavila temelje elektrotehnike, omogućila ostvarenje široke upotrebe struje u svakodnevnom životu, osmislila niz pronalazaka i izuma od kojih je tek jedan dio ostvaren, svakako intrigira svakog astrologa. Posljedice Teslinih ideja i vizija promijenile su stil života čovječanstva, pa je važno pitanje gdje se taj utjecaj i kapacitet skriva u njegovoj natalnoj karti? A ona, najblaže rečeno – zbunjuje.

Kakav je zapravo bio zagonetni Nikola Tesla, čovjek briljantna uma, neponovljivih vizija i ugodne vanjštine?

Prvo što upada u oči jest dominacija kardinalnih znakova – radi se o čovjeku emotivcu, tankoćutnom, osjetljivom, senzibilnom. Dosta planeta u Raku, ali i u Vagi odaje finoću, sposobnost prebiranja po najsupitlnijim razinama i naglašenu ljudskost. Nerijetko i u konfliktu sam sa sobom zbog prevelike dobrote i potrebe da služi drugima. Da je podlegao pritisku roditelja da postane svećenik, ne samo da bi takvu službu radio izvrsno, nego bi se u njoj lako i prepoznao. Ali njegova potreba da pomogne drugima i da im poboljša život više se manifestirala kroz dalekovidnije stvari od svećenićke pomoći i podrške.

Za takvo nešto potrebno je imati više od kardinalnih znakova, a to su daleke planete postavljene na značajnom mjestu u horoskopu. Najvjerojatnije se radi o Uranu koji je, za razliku od mnogih drugih aspekata u njegovoj natalnoj karti, odlično postavljen, u sekstilu sa Suncem. Neki astrolozi pretpostavljaju da mu je Uran i na Ascendentu što svakako pojačava vizije, bljeskove intuicije u trenutku, istraživanja novog i originalnog i katkada – neobično ponašanje, pomalo ćudljivo, ali nikada bučno.
Tesla je bio tih i gotovo nenametljiv, ali jasnoća njegovih vizija i mogućnost projekcije na daleko u njegovim mislima bila je gotovo na razini vidovitosti. Uran uglavnom daje genije koji žive ispred svog vremena, a takav je bio i Tesla.

Zanimljivo je također da on ima gotovo neaspektiran Merkur što zbunjuje, jer se radi o planetu komunikacije, intelekta i izražavanja. No istom se planetu pripisuju i površne osobine. Možemo lako zaključiti da Tesla nije do svojih spoznaja dolazio na klasičan, uobičajen „učenički“ ili nazovimo ga tradicionalno intelektualan način. On je stvari osjetio iznutra na najdubljim razinama i do ideja je dolazio gotovo isključivo putem intuitivnih uvida. Opet Uran, a ponekad i Neptun.

Zašto se sasvim usmjerio na takvo nešto? Vjerojatno je time otvorio jedini put moguć za sebe, jer je kroz njega kanalizirao silnu emocionalnu energiju koja ga je gotovo razarala. Previše emocija u neskladnim aspektima, previše ranjivosti, previše mekoće, previše dobrote – sve to moglo ga je vući amo tamo bez konkretnih rezultata u osobnom životu po njega. Jer ne samo da ima jake kvadrate između Raka i Vage, nego ima i poznati kvadrat između Venere i Marsa koji donosi prave ljubavne muke i razaranja, barem u prvom dijelu života. On je gotovo sigurno sve to lako dokučio, zbrojio i shvatio, pa se okrenuo korisnijem smjeru za dobrobit čovječanstva posvećujući se svom radu i izumima.

Tesla je bio i zgodan. Fine crte lica, ljudskost i dubina njegova pogleda privukli bi mnoge žene. Ali sreće sa ženama nije imao i zbog prije spomenutih aspekata. Radi se o pravom neskladu izražavanja emocija, neimanju balansa između strasti, prevelike osjećajnosti, a onda se na to nadovezuuju usponi i padovi koji duboko bole iznutra, pa sve do skale ljubomore. Moguće da je zaista patio u dubini duše i po skrivečki, a onda je izlaz našao u svojim vizijama i patentima.

Karmički čvor mu je u Ovnu, a to su osobe koje moraju naučiti lekcije samostalnosti jer su u prošlom životu bile gotovo ovisne o drugima. Tako je on gospodin koji se zna izvana dotjerati i ponašati (ide iz Vage), ali to je nešto što za njega zapravo nije izazov jer je to povukao iz prošlog života – poznato je npr. da je imao nekoliko potpuno jednakih elegantnih odijela koje je po potrebi presvlačio – nije se želio zamarati nečim takvim, ali je po staroj navici bio dotjeran. Planete mu daju i nezgodne ljubavne aspekte zbog kojih se osamljuje i sam upornim radom krči svoj put svladavajući lekcije samostalnosti. A žene s kojim je bio ostaju negdje u drugom planu.
Kvadrat Jupitera i Saturna govori i o stradavanjima, pa i ismijavanjima (poznato je da su neke njegove ideje bile i ismijane), ali kvalitetno postavljen Uran vodi ga naprijed i zapravo jedinim putem kojim može ići. Originalan, osebujan i zapretenih emocija jer su one jednostavno prejake. Kad bi ga trebalo opisati što kraće – radi se o čovjeku budućnosti koji služi drugima, a koji toga u njegovo vrijeme još uopće nisu ni svjesni. Utjehu je pronašao u svojim vizijama za koje je znao da će se jednog dana ostvariti.

Iz Wikipedije:

Nikola Tesla (Smiljan10. srpnja 1856. – New York7. siječnja 1943.), znanstvenik i inovator svjetskog glasa. Radio je u području elektrotehnike i radiotehnike, te je izumio okretno magnetsko polje i višefazni sustav izmjeničnih struja.

ALEXANDER FLEMING – 6.8.1881., LAV

Alexander Fleming
Alexander Fleming

Priča o Flemingu i „slučajnom“ otkriću penicilina trebala bi se očitati iz njegove natalne karte. I to se jasno i vidi!

Da podsjetimo, Alexander Fleming bio je britanski mikrobiolog rođen u Škotskoj koji je vršio razna istraživanja u svom laboratoriju. Kako nije bio previše uredna osoba, takav mu je bio i laboratorij. U ovom slučaju to se pokazalo sretnom osobinom jer je jednom prilikom vrativši se s nekog putovanja zatekao u laboratoriju običajeni nered. No ovaj put, oko nekih pokusa razvila se plijesan za koju je primijetio da je ubila bakterije. Kasnije su još drugi znanstvenici usavršili proizvodnju penicilina i tako je otvoren put za spašavanje mnogih ljudskih života. Fleming je čak dobio i Nobelovu nagradu.
Netko bi rekao zahvaljujući svom nemaru i neurednosti. A usput je omogućio spašavanje ljudskih života. Koji sretnik!

Radi se o Lavu prilične taštine i ne zanemarive arogancije. Jake kvadrature između Lava i Bika govore i o određenoj principijelnosti koja ponekad prerasta u tvrdoglavost. Osjećaj vlastite važnosti je naglašen i ako mu je ikad mama ili netko drugi spočitnuo da je neuredan, on bi na to samo odmahivao rukom. Ne bi mu palo na pamet da tu išta mijenja. Jaki aspekti Neptuna (planeta koji vlada i bakterijama) sigurno su ga odveli u svijet klica. Kvadrat Sunca (u Lavu) s Neptunom i Saturnom (u Biku) sigurno je donio zapuštenost, nemar, neurednost kao sastavni dio ličnosti, dok je Jupiter (također u Biku) sve to još digao na kvadrat. No sve to ima izlaz kroz Uran u Djevici.
Naime, upravo Neptun i Saturn, odgovorni za neurednost i bakterije, tvore prekrasan trigon s Uranom u Djevici. I tu je izlaz i dobitna kombinacija njegove neurednosti. Ista se osobina preokrenula u nešto novo, revolucionarno i pozitivno za čovječanstvo (Uran) na najbolji mogući način.

 Iz Wikipedije:

Sir Alexander Fleming (Lochfield kod Darvela, 6. kolovoza 1881. – London11. ožujka 1955.), škotski biolog.

Otkrio je antibiotsku supstancu lisozim i izolirao je antibiotik penicilin iz gljivice Penicillium notatum, za što je dobio 1945. godine Nobelovu nagradu.

MAJKA TEREZA – 27.8.1910., DJEVICA

Majka Tereza
Majka Tereza

Poznata misionarka ima vrlo praktičan horoskop. Mudra Djevica sa Suncem i Marsom u Djevici koji su u trigonu sa Saturnom u Biku znala je konkretizirati svoja stremljenja, pa se njena organizacija raširila po cijelom svijetu. Dosljedna, uporna, nepodmitljiva i sabrana funkcionirala je pomažući najtežim slučajvima gubavih, umirućih, oboljelih od AIDS-a i svih onih koje su drugi praktički otpisali.

Uvidom u raspored planeta na dan njena rođenja u Skopju otkrivamo osobu čija dobrota nije ona tipa Tesline (sama po sebi, plemenita i jednostavna), nego se radi o potrebi da se čine dobročinstva i djeluje na praktičan i neposredan način.
To je i započela zaredivši se, a kad je putujući vlakom kroz Indiju osjetila iznenadni poziv od Boga, odlučila je napustiti tadašnji red i osnovati vlastiti – Red misionarki ljubavi. Ne samo da je uspjela, nego je nadmašila samu sebe, jer su se organizacije njena reda širile po svijetu sve dalje i sve više.

Majka Tereza ima sve sposobnosti izvrsnog managera usmjerenog na precizan rad i poboljšanje uvjeta života i zdravlja ljudi. Bila je žena nepresušne energije koja nikad nije umorna. To se moglo i vidjeti u brojnim aktivnostima kroz cijeli njen život. Na fin način (Sunce i Mars u Djevici, Merkur u Vagi gdje je i Jupiter) ona je znala dobiti ono što želi i konkretizirati svoje zamisli na duge staze (trigoni sa Saturnom).

No gdje je bila njena slaba točka? Jer svatko je ima.

Opozicija Urana (u Jarcu) i Neptuna (u Raku), a sve to je u kvadratu s Jupiterom (u Vagi). Upravo je ono što je nazivala traženje Boga bio i njen najveći izazov. Jer ona ga nije nalazila lako i bilo je potrebno toliko mnogo predanog rada i aktivnosti samo da bi mu se približila. Jupiter koji je tradicionalni planet vladar religije, duhovnosti, dalekih i plemenitih stremljenja kod nje je u poremećenim odnosima s Uranom i Neptunom koji su planeti koji vladaju intuicijom, dubljim uvidima, jasnoviđenjima, duhovnošću na najuzvišenijim razinama. Ove tri planete u izazovnim aspektima bile su križ koji je majka Tereza nosila cijeli svoj život, a u isto vrijeme bile su i njen pokretač i motiv za daljnja pregnuća.
Da je tome tako, postaje sve jasnije kad se vide njena nedavno objavljena pisma u kojim priznaje da ne samo da nije osjetila ispunjenje, nego suprotno – prazninu i da njena potraga za Bogom zapravo nema kraja.

Dodajmo još i to da joj je karmički čvor u Biku što označava osobu koja je trebala naučiti i razviti lekciju mira i smirenog djelovanja. Jer je prošli život provela u nemirnom ili čak ratničkom stilu ili okruženju. Zato joj nije bilo teško suočiti se s bolesnim, ranjenim, umirućim – to je bilo nešto što je njoj poznato od prije i na što se nije ni obazirala. A širenje ljubavi i mira za nju je bio najveći izazov i nešto što je i sama kroz predan rad učila i naučila bolje od mnogih.

 Iz WIkipedije:

Majka Terezija (Skoplje26. kolovoza 1910. – Kalkuta5. rujna 1997.[1]), časna sestra albanskog[2] i vlaškog podrijetla te indijskog državljanstva.[3] Rođena je pod imenom Agnes Gonxha Bojaxhiu. Osnovala je katoličku redovničku zajednicuMisionarke ljubavi u indijskoj Kalkuti 1950. godine. Preko 45 godina služila je siromašnima, bolesnima, siročadi i umirućima. Misionarke ljubavi od početne male zajednice s vremenom su prerasle u zajednicu koja broji 5 000 redovnica u oko 600 misija, škola i skloništa u 120 država svijeta. Papa Ivan Pavao II. proglasio je Majku Tereziju blaženom 19. listopada 2003. godine.

Od 1970. godine, međunarodno je prepoznata kao humanitarka i pomoćnica siromašnih i nemoćnih. Dobitnica je Nobelove nagrade za mir 1979., te mnogih drugih međunarodnih nagrada, među kojima se ističu najviše indijsko civilno odličje “Bharat ratna” iz 1980. za njen humanitarni rad, počasno državljanstvo SAD-a, Nagrada Albert Schweitzer itd. Misionarke ljubavi nastavljaju pomagati siromašnima i potrebnima širom svijeta pa tako djeluju i u Hrvatskoj. Majka Terezija više puta boravila je u Hrvatskoj, prvi put još 1928. godine. Župnik njene župe u rodnom Skoplju bio je hrvatski svećenik Franjo Jambreković, koji je utjecao na nju, a u Indiji je surađivala s hrvatskim svećenikom Antom Gabrićem. Skupština grada Zagreba 19. srpnja 1990. proglasila ju je počasnom građankom grada Zagreba.

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)