Plutonova energija u horoskopu

horoscope guru

Kada govorimo o planeti Pluton ona nije najteža za razumijevanje koliko za osluškivanje te vibracije. Da bi nam bilo lakše možemo pogledati koja su to polja kojima ova planeta vlada u našem horoskopu, jer ćemo tu temu živijeti na plutonovski način. Za nas je bitno kojim kućama ova planeta vlada i gdje se nalazi. Način na koji mi reagiramo na ovu planetu određuje osobna planeta ili ugao koji pravi aspekt sa ovom planetom. Mi možemo samo kroz osobne planete spoznati snagu ovako snažnog arhetipa. Generalno, to je način na koji mi osjećamo transpersonalne planete – samo kroz osobnu planetu ili ugao, nikad direktno. Transpersonalne planete jesu arhetipovi sa kojima se ne trebamo poistovječivati. To su energije koje traže kanal kroz nas i za koji trebamo biti vrlo otvoreni kako bismo ovim planetama omogućili nesmetan protok. Jedini način da pomognemo nekoj od ovih planeta da se izrazi jeste rad na određenoj osobnoj planeti, njenom otvaranju za ove transpersonalne vibracije.

Plutonovi aspekti jesu teško prepoznatljivi jer Plutonova energija je veoma jaka i traži jedan dubok i posvećen rad sa planetom sa kojom gradi aspekt. Zbog jačine te energije treba dosta vremena u životu osobe kako bi osoba dostigla određenu psihološku zrelost kako bi sa prilivom ove energije mogla izaći na kraj i kako je ova energija ne bi preplavila. Zato Pluton često, naročito u ranoj mladosti stvara blokade na određenim poljima i mi stječemo utisak da sve radimo kako treba, ne vidimo u čemu je problem a pritom vrlo vidno je da se na određenom polju stvari ili ne odvijaju na način na koji bi mi to željeli ili se uopće ne odvijaju. Jedna od Plutonovih osobina i je nevidljivost što ovu vrstu arhetipa zaista čini jako teškim i kompliciranim za shvatiti.

Problem sa Plutonom i je u tome što je planeta Pluton u vezi sa našim prošlim životima, i što plutonovske programe ne nasljeđujemo direktno od roditelja već ova planeta govori o nasljeđu naših predaka. Za ove aspekte uzrok teško da možemo naći u djetinjstvu ove osobe, možda prije u njenom prenatalnom periodu.

Kako da prepoznamo prisustvo Plutona: jednostavno, ako bismo mi željeli da se na određenom polju našeg života stvari odvijaju kako treba a mi jednostavno na tom polju ne vidimo da se bilo šta dešava, moguće je da smo na neki drugi način blokirali ovo polje. Moguće je da je došlo do neke vrste nadkompenzacije, pa smo pretjerano razvili neki drugi dio ličnosti.To su uglavnom ona mjesta u našim životima koja nam stvaraju ogroman strah.

Dva osnovna mita koja su u vezi sa Plutonom su mit o uskrsnuću i mit o ponovnom rođenju.Oba ova mita uključuju u sebe dvije teme: rođenje i smrt. Pluton kao vladar ovih prirodnih procesa nosi energiju koja od nas traži preobražaj. Ne transformaciju ličnosti već kompletan preobražaj na svim poljima. Značenje ove planete se vrlo lako prepoznaje u situacijama i iskustvima koja su bliska smrti, prilikom kliničke smrti, suočavanja sa vlastitom smrtnošću itd. To ujedno i jesu situacije kada dolazi do kompletnog preobražaja osobe. Direktnim suočavanjem sa onim od čega nam se podizala kosa na glavi.

Naravno, nije baš poželjno čekati ovakve situacije da bi se nešto u nama promijenilo, ali ovo su tipični primeri djelovanja ove planete. Duboka introspekcija ovdije može biti od velike koristi.

Veliko je pitanje koliko mi uopće živimo kroz tu planetu koja je u aspektu sa Plutonom. Naročito nam je teško živijeti tu Planetu ukoliko se ona nalazi u nekoj od kuća nesvjesnog ( 4, 8, 12).

Ukoliko Pluton ne pravi nikakav aspekt sa nekom od naših osobnih planeta a nalazi se na IC-u, onda je zaista naš veliki zadatak da se ovom planetom pozabavimo inače će cijeli naš život se odvijati pod pečatom ove planete a da mi nismo ni svjesni toga .

Često sa Plutonom mi ćemo sve bliske ljude optuživati za karakteristike jednog Plutona jer to je mnogo lakši način da ga vidimo – kroz druge ljude, odnosno kroz projekciju. Jedno od riješenja može biti da obratimo pažnju na reackije koje u nama izazivaju ove osobe i da postanemo svjesni toga da bi uopće došlo do određene reakcije nešto u nama treba da odreagira na to. A to što reagira ispostavit će se često da je to neka naša planeta u aspektu sa Plutonom. U tom slučaju, ta druga osoba za nas predstavlja kanal za plutonovsku energiju.

Pluton u svom neosviješćenom obliku djeluje najčešće kao jedna blokada, kao osjećaj praznine i dosade. Pluton jednostavno tu stoji i pravi blok. A blok nije ništa drugo nego strah, ogroman strah. Koji je čak totalno nesvjestan, koji nam može sakriti i samu potrebu osobne planete koja je sa njim u aspektu. Druga manifestacija Plutona je intenzitet i prenaglašenost pa često osobe koje imaju aspekte osobnih planeta sa Plutonom reagiraju burno, imaju emotivne ispade, ispade ljubomore, posesivnosti, igre moći itd. Ovdije Pluton na neki način, ‘guta’ osobnu planetu i osobna planeta postaje potpuno sljepljena sa plutonovskom energijom.

Ako u natalnom horoskopu imamo aspekte sa Pluotnom onda treba koristiti tranzite za rad sa ovim aspektom. I posmatrati.

Potrebna je volja i svjestan napor da krenemo da se suočavamo sa ovom energijom. Treba doći i doprijeti do situacije koja je napravila blok ili bar shvatiti tematiku i zahtjeve jedne ovakve energije.

Sa Plutonom je potrebno raditi i energetski. Čista, intelektualna obrada informacija nije dovoljna da bi se ovaj problem riješio. Potrebno je vraćati se na situacije koje su dovele do stvaranja emocionalnog bloka i ponovo ih proživijeti. A onda otpustiti i oprostiti, i sebi i drugima. Nakon ovog procesa, bez emocionalnog tereta, možemo dobiti svijest o svim vrstama simbiotskih odnosa koje gradimo svjesno ili nesvjesno u svom životu ili steći uvide o svim igrama moći koje u nekim područjima života igramo, direktno ili indirektno. A ovo je već veliki korak bliže ovoj jakoj iskonskoj energiji.

 

 

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)