Plavi mjesec, sutra na nebu!

“Plavi mjesec” obasjat će nebo 31. kolovoza.
U petak, 31. kolovoza, pun, “plavi” mjesec će obasjati naše nebo, najavili su astronomi.

Mjesec će dosegnuti punu fazu u petak u 13:58 sati, drugi put u kolovozu (prethodno je pun mjesec bio 1. kolovoza). Nakon toga, dva puna mjeseca u jednom kalendarskom mjesecu neće se moći vidjeti do 2015. godine (1. i 31. srpnja).
“Plavi mjesec” zapravo nije plave boje. Ovaj termin se povezuje sa “ekstra” punim mjesecom, odnosno to je uštap koji se pojavljuje po drugi put u istom kalendarskom mjesecu, a ime i značenje je dobio zahvaljujući pogrešci.

U povijesti je termin “plavi mjesec” bio korišten za iracionalne događaje, dok se u prvoj polovici 20. stoljeća odnosio na treći puni mjesec u jednom godišnjem dobu, koje je imalo četiri umjesto uobičajena tri uštapa. Tijekom vremena se definicija “plavog mjeseca” izobličila.Grešku je 1946. načinio astronom-amater James Hugh Pruet, koji je, pišući za magazin “Nebo i teleskop” (Sky & Telescope), naveo: “Sedam puta u 19 godina bilo je – i još uvijek je – 13 punih mjeseca godišnje. Ovo znači da imamo 11 kalendarskih mjeseci sa po jednim uštapa i jedan mjesec sa dva. Ovaj drugi u mjeseci zove se plavi mjesec “. Greška je kasnije ispravljena, ali i ponovljena. Magazin je 1999. priznao grešku, koja je u međuvremenu dovela do današnje definicije: drugi uštap u kalendarskom mjesecu.

Ovaj fenomen događa se u prosjeku svake 2,7 godine, a nekada i češće. Tako se “plavi mjesec” 1999. pojavio u siječnju iu ožujku, dok u veljači te godine nije bilo uštapa.Astronomi ukazuju da “plavi mjesec” postoji jer naš kalendar nije savršeno usklađen s lunarnim mjesecima. Našem satelitu treba 29,5 dana da napravi orbitu oko Zemlje, a tijekom tog vremena mi promatramo njegove različite faze. Ali kalendarski mjeseci, osim veljače, imaju 30 ili 31 dan, pa povremeno dva uštapa uđu u jedan kalendarski mjesec.Tako će se “plavi mjesec” vidjeti ovog kolovoza, ili rujna – za stranovnike regije Kamčatka u Rusiji i Novog Zelanda (1. i 30. rujna).

Stvarno plavi i zeleni Mjesec

Mjesec stvarno može da poplavi, čak i da pozeleni. Tako je zabilježeno da je Mjesec bio plav 27. kolovoza 1883. i 26. sepetembra 1950. Plavu boju Mjeseca uzrokuje prašina u atmosferi, koja rasipa svjetlosne zrake. Bijeli mjesečev zrak se sastoji od više raznobojnih zraka, svaka sa svojom valnom duljinom. Zraci crvene boje najvećih su valnih duljina i više se rasipaju, pa do nas stižu zrake kraćih valnih duljina – plave boje, pišu stručnjaci. Također, prašina zbog koje je Mjesec “plav” nije obična. Plavi mjesec su 1883. uzrokovale čestice prašine iz vulkana Krakatoa, a 1950. veliki šumski požari u Kanadi. “Zeleni mjesec”, za čiju je boju isto bila odgovorna atmosfera, registriran je 17. siječnja i 27. veljače 1884. u Švedskoj, a efekt je trajao po tri minute.Postoji čitava zavrzlama oko termina plavi Mjesec, ali mi ćemo se zadovoljiti ovim tumačenjem: plavi Mjesec je drugi pun Mjesec u jednom kalendarskom mjesecu. Kalendarski mjesec traje 30 ili 31 dan (28 veljače, odnosno 29 dana u prijestupnoj godini), a vremenski period između dva puna mjeseca je 29,5306 dana. Dakle, tijekom jednog kalendarskog mjeseca naš satelit može proći dva puta kroz uštap, tj.. pun Mjesec. Iznimka je veljača koji traje kraće od prolaska Mjeseca kroz sve svoje faze. Plavi Mjesec se događa, u prosjeku svake 2,7 godina.
Logično je da će se plavi Mjesec češće dešavati u mjesecima koji traju po 31 dan i da je nemoguć u veljači čak i za vrijeme prijestupne godine, jer je i tada veljače kraći od vremenskog perioda koji je potreban da Mjesec prođe kroz sve svoje faze.Moguće je da u jednoj godini bude i dva plava mjeseca. To se događa četiri ili pet puta u jednom stoljeću. Zadnji put to to je bilo 1999, kada je Mjesec dva puta bio pun u siječnju iu ožujku. Sljedeći dvostruki plavi Mjesec biće 2018.  Kao fraza, izraz plavi mjesec označava nešto što se jako rijetko događa, samo ponekad ili možda i nikad. Izraz dolazi iz engleskog jezika (Blue Moon) i poznat je više od četiri stoljeća. Kod nas u nekim varijantama značenja odgovara frazi “kad na vrbi rodi grožđe”.

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)