Planeti- utijecaj na naše zdravlje

horoscope guru

Astrolozi srednjeg vijeka prihvatili su i dalje razvili staru teoriju o tome da je svaka planeta povezana sa određenim dijelom ljudskog tijela, odnosno njegovog organizma. Istodobno, zvanična je medicina otkrila postojanje malih endokrinih žlijezda koje snabdjevaju krv hormonima, a astrolozi od najstarijih vremena tvrde da postoje specijalni odnosi između ovih žlijezda i pojedinih planeta. Evo što oni misle o utjecaju planeta na naše zdravlje

MERKUR: Ovaj je planet navodno direktno povezan sa živčanim sistemom, mozgom i organima za disanje. Istodobno, vjeruje se da utječe i na čvorne sistema, koji povezuju najvažnije organe u ljudskom tijelu.

SUNCE: Vjeruje se da Sunce vlada srcem, kičmom i leđima. Međutim, suvremeni astrolozi smatraju da ono također vrši utjecaj i na grudnu žlijezdu, koja se nalazi u gornjem dijelu grudnog koša, i igra značajnu ulogu u djetinjstvu i tokom puberteta.

VENERADrevni astrolozi su utjecaj Venere povezivali sa grlom, bubrezima i slabinama. Suvremeni astrolozi smatraju da, pored navedenih, ova planeta utječe i na dostitnjačne dijelove tijela koji obavljaju veoma važnu ulogu u vezi sa reguliranjem kalcija u ljudskom organizmu.

MJESEC: Vjeruje se da je Zemljin prirodni satelit na tajnovit način povezan sa grudima i sa osnovnim dijelovima našeg organizma koji služe za prehranu, odnosno varenje, prije svega za jednjak, jetru, žučnu kesicu i ostale organe.

JUPITER: Drevni su astrolozi utjecaje planete Jupitera uvijek povezivali sa jetrom, najvećom žlijezdom ljudskog organizma. Suvremeni astrolozi, međutim, smatraju da je utjecaj ove planete veliki i na hipofiznu, žlijezdu koja proizvodi hormone i upravlja fizičkim razvitkom ljudskog tijela.

MARS: Prema astrološkim vjerovanjima, planeta Mars utječe na muskularni sistem, mokraćni i genetalni sistem i na seksualne žlijezde, to jest na sjemenike i jajnike. Ovo označava proširenje utjecaja Marsa, jer se ranije smatralo da on utječe samo na fizičko izrazavanje seksualne moći.

PLUTON: Utjecaj ove planete navodno je povezan sa utjecajem Marsa, prije svega na seksualne žlijezde. Međutim, Pluton – prema tvrdnjama suvremenih astrologa – ima poseban utjecaj na formiranje ćelija i reproduktivnu sposobnost ljudskog organizma.

NEPTUN: Drevni astrolozi su vjerovali da planet Neptun vrši utjecaj na glavni živčani sistem, a posebno da djeluje na čulni sklop, strukturu u mozgu koja vrši najvažniju ulogu u prenošenju poticaja i njihovog povezivanja između raznih čulnih organa.

URAN: Vjeruje se da je ova planeta povezana sa krvotokom, seksualnim žlijezdama i hipofizom, te područjem u mozgu koje je bilo važno za prastare organizme životinja i ljudi, a čije je postojanje, važnost i značaj, dugo vremena znanstveno osporavano. Ponekad se o njemu govori kao o ostatku “trećeg oka”.

SATURN: Astroloziu smatraju da je utjecaj ove planete povezan sa zubima, kožom, kostima, kao i sa slezenom i žučnom kesicom. Ujeicaj Saturna dopunjuje se sa utjecajem Jupitera na hipofiznu žlijezdu, koja utječe na seksualne žlijezde, skeletnu strukturu i misiće

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)