Osma kuća u astrologiji

horoscope guru

 

8 kuća
8 kuća

Zašto je 8. kuća povezana sa Škorpionom? Zato što je to osmi u nizu znakova, a njegova ga priroda vezuje uz borbe, osvete, žestoka nestajanja (u prijevodu umiranja), no i regeneracije; rušenje do temelja, no ne da bi ostalo tako, nego da bi nastalo nešto novo, da bi se gradilo dalje. Znači, potpuna transformacija, iz temelja. Žilavost Škorpiona osobina je koja znači umri i opet nastani. Zato ovim znakom i poljem inače vlada Pluton, nebesko tijelo povezano sa stradanjima masa, promjenama do korijena nakon čega nastaju novi sustavi i novi svjetovi.

I nimalo nije slučajno što se Dan mrtvih (1.11.) slavi u ovom razdoblju, vremenu Škorpiona kad se ljudi sjećaju svojih najbližih koji su otišli u duhovni svijet.

Želite li preciznije istražiti svoju 8. kuću, u našoj rubrici „Natalne karte“ ubacite svoje podatke, pa kad dobijete na ekranu svoju, pogledajte kako kod vas stoje stvari, a u nastavku evo putokaza kako to protumačiti.

Znak koji je na vrhu 8.kuće pokazuje način na koji vi prolazite kroz krize i kako se borite. Npr. ako je ona u Ovnu, radi se o otvorenoj borbi, ako je u Jarcu, vi se nadmudrujete, ako je u Ribama, znate zakomplicirati stvari i napraviti spletku svom suparniku, ali može biti i obratno, da se i vi upletete u istu mrežu. Sve ovisi o aspektima.

Dalje se gleda koji je vladar te kuće, znači vladar znaka u kom se ta kuća nalazi. Ako je ona npr. u Ovnu, a znamo da je njegov vladar Mars (vladare možete pogledati u članku o njima, nedavno objavljenom) – gleda se gdje je taj vladar smješen i u kakvim je aspektima. Ovo uobičajeno pokazuje i kako i gdje će osoba umrijeti (jasno da se to još povezuje i s planetom koja je ev. u 8. kući.) Znači npr. ako je nekom vladar 8. kuće u 10., umrijet će na vrhu popularnosti, karijere, slave ili na poslu, odnosno kroz naprezanja zbog karijere. Ako je pak u 1., sam će sebi naškoditi nezdravim načinom života (jasno treba gledati i prirodu planeta, te aspekte), ako je u 9., na putu itd…

Također je važno koji se planet nalazi u 8. kući jer on pokazuje kako se borite, kakve će vam biti krize, a nerijetko i povezanice sa smrću.

Sunce u 8. kući imaju osobe s povećanom sposobnošću obnavljanja, njihova snaga je golema, dakako ako je Sunce u dobrim aspektima. Ako je u lošim, onda su tu borbe, trošenja, ali i pobjede. Sunce u 8. također donese i nasljedstvo, dobar miraz (jer je to 2. kuća od 7.)

Mjesec u 8. donosi tjeskobe i strahove, pa i od smrti. Čovjek nerado gleda istini u lice, a u borbi zna biti mlitav. Ipak, ako je dobro postavljen, također može donijeti naslijeđe.

Merkur u 8. obično donese smrt pri svijesti, a sama osoba je produhovljena za života i lako komunicira s onim svijetom. Zanima je mistika i spiritizam.

Venera u 8. donese prava seksualna sladostrašća, ponekad do pretjerivanja, ali i dobar miraz i nasljedstvo. Moguća je smrt na neki način povezana s ugodom.

Mars u 8. uvijek pojačava borbe i strasti. Nisu isključene operacije ili slične intervencije npr. u Ovnu –na glavi, u Jarcu-koljena, noge), akutna stanja i upale, no ako je dobro postavljen kroz borbu donosi pobjedu i ozdravljenje.

Jupiter u 8. sigurno će donijeti krupnije naslijeđe ili miraz, dobre mecene i sponzore, te vjerojatnu prirodu smrt bez neke bolesti. Ako je loše postavljen, u svim ovim temama bit će licemjerja, a za zdravlje važno je ne pretjerati u konzumacijama koje mogu ostaviti posljedice.

Saturn u 8. ograničava dostojanstvo osobe koja se ponekad u borbi može osjećati poniženo. Ipak kroz duge krize ili kroz „spora piljenja“, odnosno maratonske borbe, može doći do olakšanja i pobjede (ako je Saturn dobro postavljen). Tako može značiti i prirodnu smrt nakon bolovanja, nešto očekivano.

Uran u 8. gotovo uvijek donosi naglu i neočekivanu smrt ili, ako je jako dobro postavljen, opasnosti iz kojih se izađe na nenadan način. Ako je u Lavu, može donijeti infarkt, a u Ovnu moždani udar (dakako, u izazovnim aspektima).

Neptun u 8. ukazuje da osoba treba biti oprezna s medikamentima, otrovima i kemikalijama. Obično donese zagonetnu smrt, infekcije ili komplikacije, dakako ako je loše postavljen. U dobrim aspektima daje dar za mistično i okultno, te odličnu intuiciju.

Pluton u 8. je jak jer je u svojoj prirodnoj kući. Označava smjelost do krajnjih granica, ali ako je loše postavljen, donese razaranja do temelja.

Sjeverni Mjesečev čvor u 8. kući znači da je osoba u prošlom životu na neki način bila ziheraš i da u ovom životu treba naučiti prihvaćati promjene, više uvažavati druge, te se treba naučiti izboriti, a ne statično puštati nek stvari stoje.

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)