Nebeski spektakl Suze svetog Lovre

horoscope guru

I ovo ljeto podarit će nam savršen spektakl na nebu, Suze svetog Lovre.

Ovaj fenomen pljuska meteora najbolje će biti vidljiv rano u jutro 12 i 13 kolovoza. U  jednom satu moći će se vidjeti čak 10 do 15 meteora, s obzirom da će i Mjesec biti skoro pun, te će njegova svjetlost smanjiti vidljivost meteora.  Inače prosječna aktivnost Perzeida je 50 do 100 meteora na sat, kada na nebu nije prisutan pun Mjesec.

Ovaj nebeski spektakl svakako je i vrlo romantičan, stoga nikako ga nemojte propustiti i svakako nemojte biti sami.

Meteorski pljusakmeteorska kiša ili meteorski roj je pojava skupine meteora iz jedne točke na nebu (radijanta). U obilnome meteorskom pljusku u jednom satu pojavi se više desetaka ili stotina meteora. Pljusak traje od nekoliko sati do više dana. Meteorski pljuskovi potječu s putanja postojećih ili iščezlih kometa, najčešće se pojavljuju s periodom od jedne godine, na primjer Liridi (22. travnja), Perzeidi (11. ili 12. kolovoza), Andromedidi (14. studenoga), Leonidi (16. do 18. studenoga), Geminidi (13. prosinca) i drugi.  Ovi su meteori zapravo svemirske krhotine koje velikim brzinama udaraju u Zemljinu atmosferu, pri čemu se na nebu, na putanji meteora, pojavljuju svijetle trake. Većina je dijelova manja od zrna pijeska, pa ih jako mali broj dospije do tla. Ostatci koji su dovoljno veliki da prežive pad nazivaju se meteoritima. Meteorske su kiše vrlo rijetka pojava, zbiju se tek nekoliko puta unutar jednog stoljeća. Pojam meteorske kiše (pljuska) neki poistovjećuju s pojmom meteorskog potoka, što je pogrešno.

Izvor: Wikipedija

 

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)