Mundana astrologija

horoscope guru
Mundana astrologija
Mundana astrologija

Začetke mundane astrologije možemo naći u Ptolomejevoj knjizi „Tetrabiblos“ gdje autor opisuje različitosti naroda i njihovu povezanost s određenim zodijačkim znakom, a sve to tvrdeći da osobine naroda i običaji zemalja potiču od njihovih geografskih duljina i širina na kojim obitavaju, te povezanosti istih s položajem Sunca.

Ptolomej spominje četiri trijade zodijačkih znakova i četiri kvadranta.

Prvi kvadrant uključuje Ovna, Lava i Strijelca, a označava sjeverozapadnu trijadu. U Ptolomejevo vrijeme to je područje Kelto-Galicije, odnosno dobrog dijela Europe.

Drugi sadržava Bika, Djevicu i Jarca, a pripada mu jugoistočna trijada. Ona se pruža prema istočnoj Etiopiji, te obuhvaća i južni dio tadašnje Velike Azije.

Treći kvadrant uključuje Blizanca, Vagu i Vodenjaka, a zove se sjeveroistočna trijada. Ne treba zaboraviti da ovdje pripada dobar dio današnje Rusije koja se uvijek povezuje s Vodenjakom.

Četvrti kvadrant sadžava Raka, Škorpiona i Ribe, a pripada mu jugozapadna trijada.Za Ptolomeja ovo područje se nalazi blizu zapadne Etiopije, odnosno današnje Libije.

Potom isti autor dijeli Europu, pa uspoređuje osobine naroda. Na primjer, vrlo je točno da Njemačka koja pripada znaku Ovna vjerno odražava osobine ovog znaka – njemački narod tradicionalno je discipliniran, jednostavan, pomalo vojnički, te voli čiste račune.
S druge strane, Italija koja pripada Lavu, ne može zaobići sjaj povijesti jednog Rima, a temperament Talijana je otvoren, ali gospodski, dobrostojeći, vedar poput Sunca.

Otkrivanje novog svijeta nakon Ptolomeja svakako je donijelo i jasnije povezivanje zemalja, naroda i podneblja sa zodijačkim znacima. Tranziti po određenim znacima kojim „pripadaju“ pojedine zemlje, svakako će imati utjecaja na njih.

Također se u mundanoj astrologiji uzima i formiranje neke države (obično je to dan proglašenja njene nezavisnosti ili slično), pa se prema tome predviđa i njen razvoj i sudbina. Kod ovakvih predviđanja simbolika planeta nešto je drukčija nego kod individualne astrolgije. Tako na primjer Mjesec obično označava narod, a Sunce vladara, kao što i ostale planete nešto označavaju – Merkur mlade, Venera umjetnike u državi, i tako dalje. Nešto slično vrijedi i za polja takva horoskopa.

Ovdje ćemo navesti pripadnost određenih zemalja i gradova pojedinim zodijačkim znacima, kako biste mogli uočiti poveznice.

Markantniji tranziti po znacima svakako utječu na zemlje, odnosno gradove koji su srodni s njima. To je dovoljan putokaz za one koji počinju istraživati mundanu astrologiju, a ako uskoro putujete, proučite ono što slijedi. Možda otkrijete nešto o ljudima i običajima zemlje ili grada kamo odlazite. Istražujte i povezujte.

OVAN

Britanija, Njemačka, Danska, Palestina, Donja Poljska, Sirija

Krakov, Firenca, Marseille, Napulj, Padova, Verona, Birmingham

BIK

Mala Azija, Cipar, Kavkaz, Iran, Poljska, Irska, Bjelorusija,

Dublin, Leipzig, Mantova, Palermo, Rodos

BLIZANAC

Zapadna Engleska, SAD, sjeveroistočna obala Afrike, donji Egipat, Belgija, Sardinija

London, Versaille, Cordoba, Nurnberg, Melbourne

RAK

Škotska, Nizozemska, Novi Zeland, sjeverna i zapadna Afrika

Amsterdam, Istanbul, Alžir, Genova, Bern, Milano, NewYork, Tunis, Stockholm, Venecija

LAV

Francuska, Italija, Sicilija, Crna Gora, sjeverna Rumunjska

Rim, Damask, Prag, Philadelphia, Ravenna

DJEVICA

Turska, gradovi između Eufrata i Tigrisa, Grčka, Hrvatska, Švicarska, zapadna Indija

Pariz, Lyon, Jeruzalem

VAGA

Okolina Kaspijskog jezera, dio Tibeta, Kina, dijelovi Indije blizu Kine, Japan, Austrija

Beč, Lisabon, Frankfurt, Antwerpen

ŠKORPION

Alžir, Izrael, dio Sirije, Kapadokija, Norveška, Katalonija

Liverpool, Dover, Mesina

STRIJELAC

Šapanjolska, Mađarska, donja Italija, Arabija, Dalmacija, Slavonija, dio Srbije

Koln, Toledo, Stuttgart

JARAC

Indija, Afganistan, novi Pendžab, dio Irana, Makedonija, Kosovo, Albanija, dio Srbije, Bosna, Bugarska, Meksiko

Oxford, Bruxelles, Brandenburg

VODENJAK

Rusija, Pruska, dio Poljske, Litva, donja Švedska, Etiopija

Bremen, Hamburg, Brighton

RIBE

Portugal, Normandija, Galicija u Španjolskoj, gornji Egipat, južni dio Male Azije

Aleksandrija, Sevilla

 

 

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)