Kaldejska astrologija

horoscope guru

Tijekom vekokva, bez puno dokaza, haldejskom vračevima je pripisivano otkriće astrologije. To je danas ustaljeno mišljenje, mada su prijevodi pločica s klinastim pismom, naročito onih iz knjižnice Asurbanipala, ponekad pogrešni.
Kaldejci su bili narod koji je živio u Mezopotamiji, između Tigrisa i Eufrata. Rimljani su “Kaldejcima” zvali i astrologe, pa bilo kome narodu da su priradali. Dugo vremena je prošlo od prvih promatranja koja su vršili Asirci oko šest tisućljeća prije nove ere, do teorije cjeline koju su postavili haldejski vreče oko 2500 godina prije ne
Kaldejci su vjerovali da se jednog dana div Tijamin rodio iz prvobitnog oceana koji je prekrivao kako nebo tako i Zemlju. Tvorac Bel ga je udarcem mača isjekao na dva dijela i od svake polovice napravio po jedan svod, jedan ispod drugog: nebeski i zemaljski. I jedan i drugi su bili nepokretni.
Na nebeskom svodu su se nalazila svjetla tijela koja su bogovi vodili po točno označenom putu, pod svemoćnim Belovi nadzorom: bile su to zvijezde. Druge, nasuprot ovome, nisu se kretale točnom putanjom koju je odredio Bog Bel, već drugom širinom, koja je bila podređena Anuu, sveopćem Ocu.
Tih zvijezda, koje su zapravo planete, bilo je pet: Dapinou (Jupiter), kojom upravlja bog Mardouk, Kilbar (Venera), kojom upravlja bog Naboo. Tu su još i Sin (Mjesec), koji je bio muški bog i Shamash (Sunce). Ova teorija nebeskog ustrojstva koja je u korijenima čitave moderne astrologije, prije svega je mitološka.

Kakav je mogao biti položaj čovjeka, tako mladog, slabog u odnosu na taj kozmički beskraj?
Za Kaldejce odgovor se nameće iz samog pitanja: “Sedam zvijezda podređenih Anuu otkriva buduće dogadjaje i tumači ljudima blagonaklone namjere Bogova”, prema tvrdnji grčkog povjesničara Diodra koji je proučavao kaldejske civilizaciju. Tada je astrologija bila rodjena. Da bi postala preciznija, trebalo je odrediti kartu astralnog identiteta svakog bića, tj. definirati Zodijak i potom povećati broj promatranja. Tom zadatku su se tijekom stoljeća bili posvetili haldejski svećenici-astrolozi (ova dva zvanja su u to vrijeme često bila miješana). Prividno kretanje Sunca se vrši uvijek na istom dijelu neba koji se zove ekliptika.
Haldejski vračevi su primijetili, noću promatrajući dio neba na kojem se nalazilo Sunce tijekom dana, da dnevna zvijezda polazi svakog mjeseca različitim sazveždje zvijezda nekretnice. Ovo promatranje je u osnovi Zodijaka podijeljenog na dvanaest dijelova od kojih svaki nosi ime predjenog sazveždja.
Mada su im Grci odmah dali druga imena koja odgovaraju njihovoj mitologiji, mesopotamijski astrološki znakovi su bez sumnje bili dosta slični našim:

Kuzarkut, Ovan, prvi znak zodijaka, jeste prijelazna faza jer zvijezde iz sazveždja Ribe i Kif figuriraju u ovom dijelu ekliptike. To je, u pravom smislu te riječi znak poljoprivrede.

Te-te, Bik, predstavljen ovom životinjom upregnuti u kočije, podsjeća na životinju koju je upotrijebila božica Ishtar da bi pobijedila Gilgameša. Tua-mu ili Veliki Mas-Mau.

Blizanci odgovaraju dvojici braće Nabouu i Mardouku koje su Grci nazvali Castor i Polux. Dvostruka priroda ovog znaka proizlazi iz borbe između dva brata – neprijatelja.

Nangaru ili Al-Luk, Rak, je znak koji obiluje simbolizmom. Al-Lul znači “štipaljka rakovi” i podsjeća na mladi mjesec, vladaoca znaka. Što se tiče Nangurua, čije je osnovno značenje “tesar”, podjednako označava i iskrivljenost nogu i ruku.

A-ru, Lav, bio je poistovjećen sa zvijezdom Regulus koja se pojavljuje kada je Sunce jako i kao kralj životinja.

Shi-ru ili Ki, Djevica, čije haldejskom ime znači uvo života, je simbol majke u pravom smislu te riječi, kult braka, koji je prethodio kršćanstvu.

Zibanitu ili Nuru, Vaga, označava ravnotežu izmedju dana i noći, kao i između života i smrti.

Akraba, Škorpion, koja odgovara jesenjoj ravnodnevici, predstavlja čovjeka-zmiju, koji je pomogao Tijamatu da se odupre napadima Bijela-stvoritelja.

Pabilsag, Strijelac, je nastavak prethodnog znaka. Uostalom, strijela koju drži Strijelac za neke je samo žaoka škorpije.

Sakha ili Enzu, Jarac, dosta postojan znak, imao je isto značenje kao i danas.

Gu ili Mulugula, Vodenjak, znači veliki čovjek. Predstavlja sazveždje Gilgameš koje su grci zvali Herkul.

Nunu ili ZIB, Ribe, dvanaesti i posljednji znak Zodijaka, zatvarao je lunarnu godinu Haldejaca, s umiranjem prirode prije proljetnog uskrsnuća.

Ovaj Horoskop može lako biti datiran, zahvaljujući fenomenu točnosti ravnodnevice, tj. lakom premještanju Zemljišne osi što utječe na to da Sunce ne prolazi uvijek u isto vrijeme istim sazveždje. Tako da se od 2400 g.. prije nove ere proljetna ravnodnevica događa u znaku Bika.
Trebalo bi proteći nekih 23.000 godina, pa da se kretanje zvijezda ponovno poklopi sa onakvim horoskopom, kakvim su ga ustanovili drevni Kaldejci …

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)