Arapska točka sreće

horoscope guru

Svaki čovjek u svom horoskopu ima jednu točku koja predstavlja njegovu fortunu, latinski sreću. Formulu za izračunavanje točke fortune otkrili su Arapi, no rado je sagledavana i u zapadnoj astrološkoj praksi, bilo kao dopuna, bilo kao izvor i tumačenje nekog bitnog rješenja u natalnoj karti. Osim ove točke, koja je najpoznatija, Arapi imaju cijeli sustav formula (relativno jednostavnih) takozvanih arapskih točaka, a koja pokrivaju gotovo sva područja života i djelovanja. Kad se kod tumačenja nečije natalne karte astrolog nađe u poziciji „vaganja“, tj. kad neki elementi govore za, a drugi protiv određenih događaja, najčešće se tada pogleda pozicija pojedine arapske točke, i kao važna informacija, uz njenu pomoć, astrolog može odvagati kako će se određena tema razvijati u budućnosti.

Kod svih formula arapskih točaka, Arapi koriste sistem kruga od 360 stupnjeva (12 znakova od po 30 stupnjeva, gdje se isti nižu obratno od smjera kazaljke na satu), gdje se pojedini elementi u formulama lociraju na određeni stupanj kruga, a potom se jednostvano izračuna vrijednost određene točke i postavi je se na njeno mjesto u krugu.

Ovdje ćemo vas uputiti kako do izračunate svoju točku fortune. Tamo gdje ona pada, pojedinac nalazi svoje

NAJINTIMNIJE ISPUNJENJE

. Tu se osjeća sretan, a na tom području mu stvari idu uglavnom s lakoćom.

Formula za izračunavanje točke fortune je: FORTUNA = ASCENDENT + MJESEC – SUNCE, a kao što vidite, u njoj su sadržane tri bitne točke svačijeg horoskopa.

Ovdje ćemo dati upute, a onda objasniti sve na jednom primjeru.

Da biste izračunali Fortunu, prvo odredite sva tri elementa formule. Ascendent možete odrediti prema uputama u našem članku o izračunavanju istog – pogledajte ga (Kako izračunati svoj Podznak ili Ascendent) i slijedeći upute locirajte svoj Ascendent na krugu Zodijaka. Dodajmo naznaku: okrenite slijed zodijačkih znakova obratno od smjera kazaljke na satu (iako nećete učiniti grešku ni da ostavite smjer kazaljke, no vodite brigu da onda sve tako „okrećete“ u tom smjeru).

Prema uputama u istom članku, lako ste već locirali svoje Sunce. Sad već imate dva elementa.

Da biste locirali svoj Mjesec, morat ćete zaviriti u Efemeride, tj. tablice pozicija nebeskih tijela. Na Internetu postoji više stranica s Efemeridima, a za ovaj put predlažemo stranicu: www.zodiacal.com na kojoj potražite poziciju svog Mjeseca.

Obratite pri tom pažnju da li su Efemeridi podnevni

(ovi na ovoj adresi su podnevni (noon), ili ponoćni – to znači da je data pozicija planeta za vrijeme podneva, ili za vrijeme ponoći tog datuma). Mjesec dnevno putuje u prosjeku oko 12 stupnjeva, pa prema vrsti Efemerida učinite malu korekciju – npr. ako su podnevni, a Mjesec je npr. na 5 stupnjeva nekog znaka, a vi ste rođeni u 22 navečer, pomaknut ćete ga za bar 4-5 stupnjeva.

A sad idemo na primjer:

Naš Ivan rođen je 29.3.2007. u 14 sati u Zagrebu. Sunce ćemo odmah locirati na 8 stupnjeva Ovna, tj. 8 stupnjeva kruga. Tu ćemo postaviti 6 sati ujutro i pomicati svaka 2 sata po jedan znak – znači 8 pada na 8 stupnjeva Bika, 10 sati na 8 Blizanca, 12 na 8 Raka, a 14 na oko 8 stupnjeva Lava. Ako ste već zamislili ili još bolje nacrtali krug, vidjet ćete da je to 128. stupanj kruga.

U Efemeridima ćemo potražiti datum Ivanova rođenja i pod Mjesec (Moon, Luna ili u stupcu gdje je nacrtan Mjesec) potražiti poziciju njegova Mjeseca. Korigirat ćemo ga za koji stupanj – primjereno satu rođenja i ovisno da li su Efemeridi za podne (noon) ili za ponoć (mightnight). Znači u ovom primjeru podnevna pozicija Mjeseca na dan Ivanova rođenja bila je na oko 22 stupnja Lava, pa ćemo mu – jer je rođen u 14 sati – dodati 1 stupanj (jer Mjesec prolazi dnevno oko 12 stupnjeva u 24 sata, znači po pola stupnja ili 30 sekundi kruga na sat, znači za 2 sata oko 1 stupanj – koliko je prošao u ovom slučaju do 14 sati).

Pozicija Mjeseca u trenutku Ivanova rođenja je bila na oko 23 stupnja Lava, ili na 143. stupnju kruga.

Ovdje navodimo i latinske nazive znakova, kako biste trežeći svoj Mjesec, mogli lako prepoznati kraticu za pojedini znak:

Ovan = Aries Ar
Bik = Taurus Ta
Blizanci = Gemini Ge
Rak = Cancer Ca ili Cn
Lav = Leo Le
Djevica = Virgo Vi
Vaga = Libra Li (nekad Lb)
Škorion = Scorpio Sc
Strijelac = Sagitarius Sa ili Sg
Jarac = Capricorn Co ili Cp
Vodenjak = Aquarius Aq
Ribe = Pisces Pi

Sad imamo sve elemente za Fortunu, pa ćemo je izračunati:

F = ASC + MJESEC – SUNCE

FORUTNA = 128 + 143 – 8 = 128 + 135 = 263. STUPANJ KRUGA

Uvidom u vaš kruga (najbolje da ga nacrtate) od 12 znakova od po 30 stupnjeva, vidjet ćete da Ivanova točka Fortune pada na 263. stupanj, ili na 23. stupanj Strijelca.

Još jedna mala napomena: Ako vam vrijednosti u računu pređu 360 stupnjeva, ili odu u minus, jednostavno dodajte ili oduzmite 360 stupnjeva na rezultat. Npr. ako dobijete vrijednost od -7, tu ćete od 360 oduzeti 7 i dobiti rezultat između 0 i 360, te ga locirati u krug. Ili pak ako dobijete npr. 460, jednostavno ćete od tog oduzeti 360 i dobiti 100, te to locirati u krug Zodijaka.

Tumačenje Fortune već je posebna priča. Ovim računom vidjet ćete u koji znak pada vaša Forutna, pa ćete već prema uobičajenom opisu znaka znati prepoznati koje pripadajuće vrijednosti i osobine kod vas potiču razvoj, idu vam lakše ili vas usrećuju. Npr. u Ivanovom slučaju jasno je da ga ispunjava mnogo tog karakterističnog za Strijelce – sloboda, nezavisnost, ideali, pravednost, putovanja, deleke filozofije, univerzalnost. Pa kad izračunate, pročitajte nešto o opisu pojedinog znaka na našoj stranici i dosta toga ćete prepoznati kao svoju sreću.

Ako znate raspored 12 polja svoje natalne karte, znat ćete ne samo znak u koji pada vaša Fortuna, nego i u koje polje horoskopa, pa možete povezivati i otkrivati dalje. Npr. ako pada u 7. polje, vi ste najsretniji uz partnera (partnericu) , ako pada u 10. polje, najviše vas ispunjava karijera i napredovanje, itd.

Oni koji se budu malo bolje pozabavili ovim računom i kad prođu više primjera, sigurno će primijetiti da ljudi čiji je razmak od Sunca do Mjeseca manji od 90 stupnjeva, a da je Mjesec u znacima ispred Sunca, imaju naglašene lične mogućnosti, oni pak kojima je isti razmak oko 180 (a to su uvijek oni rođeni za vrijeme Punog Mjeseca) – njima je partner jako važan, oni pak kojima je razmak oko 270, njima je važna karijera.

Vizualno se Fortuna može lako odrediti ovako: Nacrtajte isti krug, odredite Ascendent i razmak između Sunca i Mjeseca. Na Ascendent tada „preslikajte“ – nacrtajte, postavite, Sunce i od njega (na stranu na koju ide – ispred ili iza) Mjesec. Tamo gdje on padne, tamo je Fortuna.

Na primjer:
Znate da vam je Ascendent na 2 stupnja Blizanca, tj. 62 stupnja kruga, da je Sunce npr. na 7 stupnjeva Ovna, a Mjesec od njega na 7 Bika, znači razmak je 30 stupnjeva i to u znaku ispred, tj. u smjeru ispred. Postavite Sunce na 62 i dodajte 30, pa ćete uvidjeti da je Fortuna u ovom slučaju na 92 stupnja kruga, ili na 2 stupnja Raka (možete provjeriti i računskim putem).

Kad bi u istom slučaju Mjesec bio iza Sunca, tj. npr. na 7 stupnjeva Ribe, postavili biste Sunce na 62 i išli unazad za 30 stupnjeva, pa bi Fortuna u tom primjeru pala na 2 stupnja Bika.

Ako vam objašnjenje zvuči malo složeno, ne brinite, kad izračunate prvi primjer uspješno, dalje će vam ići sve lakše. Uz pomoć ove formule možda ćete otkriti gdje se nalazi vaša sreća ili gdje vas prate sretne okolnosti u životu.

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)