VOODOO RITUALI I Vjerovanja

VOODOO

Počeci voodoo religije, kakvu danas poznajemo, najvjerojatnije imaju svoje temelje u pokrštavanju afričkih robova koji su novu religiju prihvatili tako da su je jednostavno nadodali vlastitoj, pronalazeći sličnosti među legendama koje su znali i onima koje su im bile propovijedane u novom svijetu, te prihvaćajući imena novih svetaca na način da su u njima prepoznavali duhove i mitska bića iz svojih tradicionalnih vjerovanja.

Sličnosti vjerovanja voodoo poštovatelja i katolika nalazimo u nekoliko vrlo jednostavnih činjenica: obje religije vjeruju u postojanje božanskog bića – Stvoritelja; neosporne su sličnosti između katoličkih svetaca i loa duhova koji su jedno vrijeme proveli živeći u ljudskom obliku, slijedeći posve jednake putove; obje religije, vjeruju u zagrobni život te postojanje nevidljivih zlih sila, duhova i demona, te su rituali koji uključuju žrtvovanja krvi i mesa i njihovu konzumaciju, vrlo slični. Sljedbenici voodooa vjeruju da svaka osoba ima vodiča met tet koji je u kontaktu s katoličkim svecima.

Svrha rituala je stvaranje kontakta s duhom koji pomaže osobi koja ga priziva da, naprimjer, povrati izgubljeno zdravlje, poboljša životni standard, ostvari neku svoju želju i sl. Da bi ih se prizvalo i odobrovoljiloduhovima je ponuditi nagradu u hrani ili životinjskim žrtvama, jer i duhovi, jednako kao i ljudi, traže nagradu za svoj trud i svoje usluge.

Veliko značenje imaju talismani sa simbolima bogova. Ti simboli iscrtavaju se na komadu pergamenta (ili se mogu ugravirati u smaragdu ili rubinu), a obično se nose u crvenoj flanelskoj vrećici.

Istraživači tvrde da praksa voodoo lutaka potjece od poštovatelja s podrucja New Orleansa, i otkuda se proširila na sva podrucja na kojima danas žive pobornici voodoo vjerovanja. No, legendu o voodoo lutkama i njihovim magicnim mocima raširile su knjige i filmovi strave i užasa.

 

 

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)