Vastu dizajn za skladan dom

horoscope guru

 

vastu

Ako ste odlučili da promjenite nešto u svom životnom prostoru ili se naprosto ne osjećate dobro u njemu predlažemo vam da ga preuredite po Vastuu drevnoj znanosti o uređenju životnog prostora.

Uzmite kompas kako biste krenuli u avanturu uređenja doma prema stranama svjeta čime ćete unjeti jednu sasvim novu energiju u vaš dom. Ako postoje nepravilnosti koje ne možete ispravit, ne brinite, tu su Vastu savjetnici i sredstva korekcije koja će se pobrinuti za harmoniju u vašem domu. Nakon kineskog Feng Shui dizajna za koji je većina čula sve češće se govori o Vastu dizajnu i Vastu arhitekturi. Vastu dolazi iz Indije, preteča je Feng Shui-ja i mnogo starija vedska nauka o uređenju životnog prostora i arhitekture u skladu s prirodom. Zapisana je prije 5.000 godina i detaljno se navode praktična životna načela za umjetnost stanovanja i gradnje. S obzirom na to da energija prostora utječe na čovjeka, u svim civilizacijama je glavni zadatak arhitekture bio da se prostor uredi tako da čovjeku donijeti više pozitivne energije za rad i opuštanje. Stari narodi i veliki majstori znali su kako izgraditi građevine koje su u skladu s univerzalnim zakonima prirode i ako bilo gdje na svjetu posjetite neki hram, osjetit ćete neku posebnu energiju, harmoniju i mir. Vedski Vastu, kineski Feng Shui, arhitektura drevnih naroda Maja i europska geomantija samo su neki od arhitektonskih stilova koji su bili korišteni pri gradnji i uređenju životnog prostora. Najočuvanija umjetnost podizanja građevina nalazi se u zemljama Dalekog istoka, Kine i Indije, a danas smo svjedoci ponovnog oživljavanja ovog umijeća graditeljstva.

Vastu je arhitektonska znanost koja podučava kako da uskladimo životni prostor sa materijalnim i duhovnim potrebama. Cilj Vastuu je izaći u susret različitim životnim potrebama ukućana, da im omogući prirodno i trajno blagostanje i olakšati i pokrene sve aktivnosti koje se događaju unutar prostora. Prostor koji je sačinjen prema Vastu principima skladno povezuje ukućane s prirodnim okruženjem, Majkom prirodom i univerzumom. Vastu polazi od činjenice da je prostor živo biće i snažno djelovati na stanare koji u njemu borave. Glavno pravilo Vastuu nalaže da se prema prostoru ophodimo kao prema živom biću. To živo biće smješteno je u prostoru, glava mu počiva na sjeveroistoku, a noge na jugozapadu i zove se Vastu Puruša. Kada uređujemo prostor prema Vastuu uzimaju se u obzir strane svjeta – od kojih svaka ima svoj kvalitet, podjelu po elementima (voda, vatra, zemlja, zrak, eter), bojama, astrološkim znakovima tih područja i slično. Najvažniji smjer u Vastu uređenju je sjeveroistok koji treba biti najotvoreniji i najlakši, dok je nasuprot njega jugozapad, koji je najzatvoreniji i gdje se nalaze najteže stvari. Prozore i ulazna vrata je tako najpovoljnije imati na sjeveroistoku, sjeveru i istoku, dok je najnepovoljniji smjer jug i jugozapad, gdje ih treba izbjegavati.Posebnu pozornost treba ukazati i rasporedu elemenata u prostoru, npr.. u područje vode ne stavlja se vatra (električni uređaji, svijeće i slično). Ako nije moguće promjeniti raspored prostorija i namještaja, u Vastuu se koriste mjere korekcije – jantre (geometrijske matrice mikro-makro kosmosa, znakova planeta i božanstva) čija energija štiti prostor, mantre (zvukovi), boje, zrcala, slike i skulpture. Svaku prostoriju u domu također možete urediti u skladu s ovim načelima.

Vitalna energija sjevera

Sjever je uz sjeveroistok i istok najvažniji smjer u Vastu uređenju. Predstavlja čiste i vitalne energije koje jačaju stabilnost zdravlja, materijalno i financijsko blagostanje i donose radost i uspjeh. Posebno utječe na žene, majke, potomstvo i porod jer predstavlja ženski princip. Njegove boje su sve nijanse zelene, element je voda i zrak, i njime vlada planet Merkur. Pošto sjever označava komunikaciju, trgovinu, učenje, pokretIjivost i inteligenciju, dobro je ako tu imate smještenu dnevnu sobu, sobu za učenje, atelje ili mjesto za neke druge umjetničke svrhe i kreativnost. Na sjeveru je dobro držati kućni sef. Treba biti uređen laganim namještajem sa što više otvorenog prostora. Zatvoren i blokiran sjever može nepogodno da utječe na ženske članove obitelji, donosi bolesti, neplodnost ili impotenciju, sprječava priljev novca i daje slabo planiranje i rukovođenje. Sjeveroistok je najznačajniji smjer u Vastu uređenju i njime upravlja Jupiter koji je zadužen za sreću, obilje, blagostanje i prosperitet. On treba biti najotvoreniji i uređen što lakšim namještajem. Njegove boje su limunžuta i svijetloplava, a element je voda i eter. Sjeveroistok je dobar za obavljanje duhovnih djelatnosti, meditaciju, molitvu, duhovno učenje i mirne poslove. Dobro uređen donosi mudrost, inteligenciju, znanje, vjeru, duhovnost, pravdu. Na sjeveroistoku je dobro ako imate dnevni boravak, sobu za meditaciju, čitanje, mirnu ured ili dječju sobu. Dobro je postaviti svježu vodu, svježe cvjeće ili vodu koja teče. Toalet, skladište i đubre je nešto što bi trebalo osobito izbjegavati u ovom području. Loše postavljen Vastu u ovom dijelu doma utječe da novac dolazi nepovoljno, umanjuje inteligenciju i mudrost, te unosi nemir u sva područja života.
Istok je smjer gdje izlazi Sunce i njegova energija zrači u sam centar prostora. Predstavlja karijeru, financijski napredak, snagu, moć, uzdizanje, blagostanje i sreću. Boje koje ga označavaju su žuta, narančasta i zlatna. Vladar istoka je Sunce, a element je vatra i eter. Istok se preporučuje i kao smjer gledanja dok primamo goste, obavljamo poslovne dogovore, predavanja i slično. Predstavlja muški princip i stoga se nepovoljni utjecaji u ovom dijelu odražavaju posebno na muške članove obitelji. Dobro je ako je u njemu smješten dnevni boravak, veliko predsoblje, soba za učenje, ured i kupatilo bez toaleta. Biljke koje se smještaju na istok su niskog rasta i lagane. Loše postavljen Vastu u ovom dijelu doma (bez prozora, vrata i sa teškim namještajem) nepovoljno utječe na financije, na poslovanje, karijeru i oduzima snagu.
Jugoistok je smjer kojim vlada element vatre, planeta Venera – te ružičasta, bijela i modra boja i sve šareno. Venera predstavlja ljubav, druženje, estetiku, umjetnost, užitak i uspjeh u karijeri. Najbolje mjesto za postavljanje kuhinje i svih električnih uređaja je upravo jugoistok. Kuhinja u ovom dijelu će vam donijeti zdravlje i blagostanje, a dobro postavljen Vastu na jugoistoku donosi udobnost, vitalnost, radost, ljubav i skladan brak. Energiju vatre pojačavaju grijanje, kamin, crvena boja, biljke s oštrim listovima, ljuti začini. Ako vam nedostaje energije vatre u ovom dijelu, pojačajte je svijećama i mirisnim štapićima. Loše postavljen Vastu u ovom dijelu može donijeti probleme s partnerom i loše financijske transakcije.

Jug za spavaću sobu

Jug je smjer koji treba biti što manje otvoren i bez vode. Jugom vlada Mars, element vatre i zemlje, a boje su tamno i zagasito crvena. Ako su na jugu smješteni veliki prozori, najbolje je jedan od njih stalno držati zatvorenim da odbija loše energije ili ih zatvoriti teškim zavjesama. Također, dobro uređen sjever će umanjiti utjecaj lošeg juga. Jug je najpovoljniji za smještaj spavaće sobe i za djecu i za odrasle, jer teške energije omogućuju dobar san, i kao mjesto za ostavu i držanje namirnica. Dobro postavljen jug uvećava disciplinu, snagu, odgovornost i prosperitet, dok loš donosi prekide, financijske gubitke i neodgovornost. Jugozapad je smjer koji predstavlja stopala Vastu Puruša, tešku energiju, dugove i prošlost, stoga ovaj dio treba što više opteretiti kako bi se umanjili ti utjecaji. Označava ga planeta Rahu, element zemlja, te crna, smeđa, maslinasta i tamnozelena boja. U njemu je dobro smjestiti otpad, ostavu ili skladište, dobro je mjesto za spavaću sobu za odrasle ili šefovsku kancelariju. U ovo područje možete smjestiti teške i velike biljke, drago i poludrago kamenje i težak namještaj. Dobro postavljen Vastu potiče originalnost, moć, popularnost, brzi uspon u karijeri, te sigurnu ušteđevinu i neprestan priljev novca. Loše postavljen Vastu u ovom dijelu uzrokuje brige i tegobe, pojačava pohlepu, kroz njega težak rad ne donosi plodove nego gubitak ušteđevine i probleme u prilivu novca.
Zapad je vrijeme zalaska Sunca i kraja dana i sve se djelatnosti povezane s ovim smjerom obavljaju pred zalazak sunca i naveče. Njime vlada Saturn, kombinacija je elemenata vode, zraka i zemlje, a njegove boje su tamnoplava, modra i ljubičasta. Uvećava odgovornost, izdržljivost, jednostavnost, autoritet, dugovječnost i sposobnost izražavanja. Daje ugled, uspjeh u komunikaciji i vještu trgovinu. Dobro je ako na Zapadu imate sobu za učenje, sobu za sastanke, atelje, trpezariju, špajz ili ostavu, a također je dobro ako imate i dječju spavaću sobu, te kupatilo bez toaleta. Loše postavljen Vastu u ovom dijelu donosi neuspjehe u komunikaciji, loše transakcije i ruši ugled. Pojačava tugu, strahove i depresije, te donosi zastoje i odgađanja.Sjeverozapad je područje kojim upravlja planeta Mjesec, element zraka i njegove boje su krembela i srebrna. Sve što predstavlja energiju u pokretu možete postaviti u ovaj dio, poput figurica anđela, slika ptica, zvončiće, glazbene predmete, mirisne štapiće i mirise koji se šire zrakom. Sjeverozapad predstavlja pokretljivost i potiče razne vrste energije. U ovom području možete smjestiti sobu za goste, ured, kupatilo i toalet, kao i dnevnu sobu – ali bez teških predmeta. Dobro postavljen Vastu na sjeverozapadu donosi dobre odnose s okolinom i čistu komunikaciju, slavu, obilje, ispunjenost ljubavlju, suosjećanje, emocionalnu stabilnost te dobru trgovinu, kreativnost, brze transakcije i zadovoljne klijente. Loše postavljen Vastu sve to umanjuje i donosi gubitke kroz velike troškove, nestabilnost, psihičke probleme, glavobolje i probleme s disanjem.

Prana u domu

Centar prostora je energetsko središte u kome se nalazi pupak Vastu Puruša iu njemu boravi Brahma, stvoritelj svemira. To područje treba uvijek biti čisto i rasterećeno od bilo kakvih teških stvari, pa u njemu ne bi trebalo da se odvijaju svakodnevne aktivnosti. Najbolje je ako je uređen kao centar prostora ili mjesto u kojem se možemo osvježiti novom energijom, regenerirati ili meditirati. Poremećen Vastu u centru prostora može donijeti teške međuljudske odnose, poslovna ograničenja i teške bolesti.

7 izvora životne energije (prane):

Slijedite ove savjete kako biste oživjeli vaš dom pozitivnom univerzalnom energijom:

– Otvorite prozor na sjeverozapadu – kvadrant u kojem dominira element zraka.

– Kičma svjetlosti (vamsi danda) mora se pružati neometano od ulaznih vrata, pravo kroz kuću sve do zadnjeg prozora ili vrata.

– Otvoreno središte kuće (brahmasthan) kako bi struktura bila u stanju generirati pranu iz centra kuće.

– Žive biljke i živo cvijeće u kući; otvorene bašte.

– Meditacija i ljekovite tehnike disanja.

– Svježa, organska hrana u kuhinji (po mogućnosti, uzeti iz vašeg vrta ili lokalne poljoprivredne radnje).

– Vodeni elementi, kao npr.. fontana i akvarij koji imitiraju potok, slapove, jezera, ocean, itd..

 

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Naši stručnjaci imaju ogromno znanje i iskustvo i pomoći će vam jasnim predviđanjima, proricanjem sudbine i savjetima za svako područje života. Bilo da je u pitanju ljubavni, poslovni, novčani, zdravstveni ili neki drugi problem mi ćemo vam pomoći jasnim uputama i savjetima! Nazovite s povjerenjem naš tarot centar! HR: Pošaljite sms TAROT247 na 88 55 55 (3,72KN/sms) SR: Pošaljite sms TAROT247 na 7008 (60RSD/sms) BiH: Pošaljite sms TAROT247 na 091510720 (0,94BAM/sms) SLO: Pošaljite sms TAROT247 na 3600 (0,49EUR/sms) CG: Pošaljite sms TAROT247 na 14941 (0,70EUR/sms) MK: Pošaljite sms TAROT247 na 149330 (35,40DEN/sms) AT: Nazovite 0900/520-832 (2,16EUR/min) DE: Nazovite 0900/3113-133 (f:1,99,m:2,99e/min) CH: Nazovite 0901/034-430 (1CHF/min) ATECOing u.o. 18+ ODJAVA=STOP InfoTel:072/700-700 admin@astrotarot.com.hr Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)