Utjecaj pomrčine Mjeseca na planete i astrološke aspekte

horoscope guru

Utjecaju pomrčina izloženi su svi, ali nemaju svi ovakve predispozicije u natalnim kartama i ne “pomažu” svi takvim predispozicijama da se realiziraju boraveći na opasnim mjestima ili u opasnim uvjetima. Najvažnije je ipak da se pomrčina ne dogodi na opasnom aspektivnom mjestu Sunca ili napadnutog vladara neke kritične kuće.

U natalnoj astrologiji pomrčine imaju svoja značenja, pojačavaju, odnosno dramatiziraju aspekte, područja u vezi sa Suncem i planetima s kojima je u aspektu. Porod koji se treba dogoditi na pomrčinu Sunca (kao i u fazi Mladog Mjeseca) obično zakasni koji dan, a ako je termin poroda u vrijeme pomrčine Mjeseca (kao i u fazi Punog Mjeseca) urani oprilike dva dana. Bebe koje se rode na pomrčinu Sunca ili Mjeseca prvih nekoliko mjeseci slabije napreduju, osjetljivijeg su zdravlja, no nakon pet-šest mjeseci prestižu svoje vršnjake i zdravlje im se stabilizira. Kako će se rođenje u vrijeme pomrčine odraziti na budućnost ovog djeteta opisati će svi ostali čimbenici u natalnoj karti. Sunce i Mjesec su u tom slučaju već u lošem aspektu, a pomrčina djeluje kao da dobivaju još jedan napad.

Iako čitavo vrijeme govorimo o pomrčini Sunca, nezaobilazni i isto toliko aktivni akter ovog fenomena je i Mjesec. Pomrčina Sunca ugrožava vitalnost i sve fizičko i objektivno, a pomrčina Mjeseca ugrožava sve subjektivno, djeluje na raspoloženje, stvara strahove ili fobije. Uzrokuje poremećaj u izmjeni tekućina u organizmu, ugrožava krvni i limfni sustav, izrazito uznemirujuće djeluje na trudnice i stvara napetost u odnosima roditelj-dijete. U okviru dva dana u kojima kulminira utjecaj pomrčine Mjeseca vrlo slabo djeluju lijekovi, osobito oni koji se uzimaju za gore navedene zdravstvene smetnje. Svim ovim djelovanjima, za vrijeme tog utjecaja, najbolje je suprostaviti se većom fizičkom aktivnošću. Rad, umor i iscrpljenost umanjit će psihičke smetnje koje izaziva taj fenomen. I za ovu pomrčinu vrijedi isti savjet: ne započinjite ništa i ne završavajte ništa važno za vrijeme trajanja tog utjecaja, koji je izrazito jak dan prije i dan nakon pomrčine, ali, kao i pomrčina Sunca, traje desetak dana prije i isto toliko poslije pomrčine.

S MERKUROM
Osoba je kontradiktorna, suprostavlja se, isključiva je, osjetljiva, u svemu “prepoznaje” izazove, traži razloge za svađu i sukobe i sve je to jako iscrpljuje. U ovoj konstelaciji razina podsvjesnog ne podržava nervni sustav, a ako u natalnoj karti postoji aspekt suprotne naravi, opasnost od nesretnih slučajeva vrlo je povećana.

S VENEROM

U ovom slučaju javlja se nešto nalik na kratki spoj između emotivnosti i mašte, a očituje se ili potpunim blokiranjem emocija ili pretjeranom emotivnošću. Osoba ima izrazite smetnje u komuniciranju sa onima s kojima je emotivno vezana, osjeća nedostatak nečega što ne može definirati. Ako u natalnoj karti postoji aspekt suprotne naravi, ova konstelacija može dovesti do privremene frigidnosti, odnosno impotencije. Ako je Venera neharmonična i/ili vlada osmom kućom, ove smetnje mogu potrajati duže ili čak postati trajne, a ako vlada šestom kućom javljaju se problemi vezani uz cirkulaciju krvi, a u vezi s dvanaestom kućom postaju kronični.

S MARSOM
Osoba sve precjenjuje ili podcjenjuje, pa, ovisno o aspektu u natalnoj karti, ili neoprezno srlja ili se bez razloga povlači.U samoj psihi prisutan je element nemoći, sličan onome koji se javlja u stanju šoka, a osoba kao da ne reagira po vlastitoj volji. Ako je Mars vladar ili u vezi s kritičnim kućama, dolazi do poremećaja krvnog pritiska ili blažeg infarkta koji može proći nezapaženo, a posljedice se naknadno mogu utvrditi. Kod osoba koje imaju problema s probavom može doći do pojave čira, a ako on već postoji doći će do jakog krvarenja. Rane sporije zacjeljuju, a svi zdravstveni problemi koji se tada pojave teško se uklanjaju.

S JUPITROM
Osoba je izložena pravom napadu samokritičnosti, podcjenjuje se, gubi povjerenje u svoje sposobnosti, sumnja u svoje mogućnosti… Ako je dovedena u poziciju da se treba braniti učinit će to vrlo nespretno optužujući tako sebe više nego što je optužena. S materijalnim vrijednostima postupa nepromišljeno, pa ni financijski gubici nisu rijetkost. U ovom razdoblju ne bi trebalo sklapati niti potpisivati nikakve ugovore, pregovarati o financijama ili se dogovarati o podjeli dobiti ili nasljedstva. Moguće su zakonske ili pravne greške i komplikacije.

S SATURNOM
Osoba zapada u stanje rezigniranosti, gubi zanimanje za okolinu, izbjegava razgovore, osjeća se manje vrijednom, nesigurnom, beskorisnom… Djeluje otsutno, opterećuju je razmišljanja o prošlosti, situacijama i ljudima koji više nisu prisutni. Jak osjećaj nemoći može uzrokovati depresije, a kao i ostali planeti, ako Saturn uzrokuje neku bolest u natalnoj karti, ovo je vrijeme kada će tu bolest inicirati. Sa ovom konstelacijom ne bi trebalo investirati novac u ništa, pogotovo putovati ili se seliti.

S URANOM

U ovom slučaju osoba “skače” iz euforičnosti u apatiju, iz krajnje zainteresiranosti u potpunu ravnodušnost, i to bez stvarnog povoda. Nervi su joj jako uznemireni, nerazumno riskira, provjerava svoje mogućnosti, gotovo izaziva opsnost, pa ni nesretni slučajevi nisu rijetkost. Ako je Uran u vezi s osmom kućom opasnost prijeti od struje, strojeva i različitih zračenja, a ako je u vezi s trećom kućom ne bi trebala putovati, osobito ne zrakoplovom ili brodom.

S NEPTUNOM
Osoba je sklona idealizirati iluzije, vrlo je smanjena izvanosjetilna percepcija, javlja se osjećaj duhovne praznine, a može doći do gubljenja vjere, kriterija ili ideala. Vrlo je opasno u ovom razdoblju uzimati opijate (alkohol ili droge). Slabo djeluju lijekovi, anestezija ili psihoanaliza, a ako u natalnoj karti postoji aspekt suprotne naravi, medikamenti uzrokuju upravo suprotan učinak. Za čitavo vrijeme djelovanja pomrčine osoba se ponaša kao da je psihički neuravnotežena.

S PLUTONOM

Kod ove osobe uočljiva je odsustnost reakcije, ukočenost, ne djeluje nezainteresirano nego sleđeno. Situacije koje je okružuju izgledaju joj jače od nje same, sklona je sve pripisivati fatalizmu, izbjegava bilo kakvu reakciju kako ne bi promijenila stanje ili dovela u pitanje svoje stavove. Ako u natalnoj karti postoji aspekt suprotan ovome, osoba se suočava s problemima, reagira i u situacijama s kojima se ne može nositi, pokušava stanja promijeniti na silu, precjenjuje svoje mogućnosti čime ugrožava svoje pozicije i odnose.

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)