TIBETANTSKE VJEŽBE

horoscope guru

tibetanske vježbe

Tibetantski svećenici razvili su pet vježbi koje su upražnjavali tokom godina. Određenim stilom života i upražnjavanjem tih vježbi uspjeli su stvoriti predispozicije za zdraviji i bolji život. Dugo se nije znalo za postojanje tih vježbi,ali kad su izašle među ostatak svijeta izazvale su veliko zanimanje.

Skup od pet vježbi zvanih pet tibetanaca izvode se po određenim pravilima. Te vježbe stimuliraju energetski tok kroz sve čakre i daju poticaj živcima,organima i žlijezdama. Utječu i na razvoj mišića i daju doprinos čvršćoj i zdravijoj muskulaturi. Osobe koje su se kroz svoj život bavile jogom i meditacijom tvrde da su ove vježbe pravo otkirće. Teško bi se mogao sastaviti skup vježbi koje bi davale toliki učinak kao tibetanci.

Prije nego se počnete baviti ovim vježbama preporuča se da se savjetujete sa svojim liječnikom. Ne znači da su vježbe opasne ili teške ,ali bitno je posavjetovati se sa osobnim liječnikom koji je upućen u Vaše zdravstveno stanje. To se naročito odnosi na starije osobe. Vježbe inače mogu upražnjavati svi ljudi u svim dobnim starostima. Bitno je da se izvođenje vježbi i disanje obavlja onako kako je opisano.

Vježbe počinju redosljedom kojim su napisane od prve do pete. Svih pet vježbi radi se sa istim brojem ponavljanja. Počinje se sa onoliko ponavljanja koliko odgovara pojedincu. Ono što je vrlo važno je da se počinje sa neparnim brojem ,znači možete početi sa 1,3,5,7 itd. I svakog tjedna povećavate za dva ponavljanja. Što znači ,ako ste počeli u ponedjeljak sa 3 ponavljanja,slijedeći ponedjeljak ćete prijeći na 5 i svakog narednog povećavati za 2.

OPIS VJEŽBI

Prvi tibetanac –stanite uspravno i raširite ruke da budu paralerno sa tlom. Dlanove okrenite na dolje prema tlu.Okrećite se u smjeru kazaljke na satu.

Jedan okretaj je jedno ponavljanje. Na početku može biti malo teže jer ćete možda osjćati vrtoglavicu,ali s vremeno ćete se naviknuti. Ako Vam se zavrti slobodno sjednite ili legnite. Tu vježbu treba početi polako,možete je čak vježbati nekoliko tjedana a da ne povećavate ponavljanje.,dok ostale vježbe povećavate. Vježbajte s onoliko ponavljanja koliko Vam odgovara. Kad završite sa vježbom ispružite ruke i gledajte u prste jer tako će Vam se i vrtoglavica prije smanjiti.Ova vježba poboljšava osjećaj balansa.

Drugi tibetanac– legnite na tlo ispružite se i ruke ispružite pored tijela. Dlanove stavite na tlo,a noge skupite jednu uz drugu. Udahnite na nos,lagano podižite noge i u isto vrijeme podižite i glavu sve dok noge ne dođu u okomiti položaj,a glava bradom dodirne prsa. Dok ovo radite savijate koljena i ne dižite trup sa poda. Znači samo se noge i glava istodobno podižu. Izdahnite na nos ili na usta dok noge i glavu vraćate u početni položaj,znači da budete potpuno ispruženi na tlu. Ponavljajte koliko puta možete.

Treći tibetanac– kleknite na koljena,savijte stopala tako da je prednji dio tabana oslonjen na tlo. Dlanove stavite na zadnji dio butine odmah ispod stražnjice i glavu savijte tako ga brada dodiruje prsa. Koljena razmaknuti 40-tak centimetara. Udahnite kroz nos i lagano savijate gornji dio tijela u struku prema natrag. Glavu zabacite unatrag koliko možete,te u isto vrijeme se oslanjajte dlanovima ispod stražnjice. Izdahnite kroz nos ili usta dok se vraćate u početni položaj. Ponavljate koliko možete puta.

 

Četvrti tibetanac– sjednite na tlo sa rukama pored tijela i dlanovima oslonjenim na tlo. Prsti na rukama su usmjereni k nogama. Bitno je da ruke stavite točno pored trupa i da su noge ispružene ispred. Glava je pognuta prema naprijed i oslanja se na prsa. Udahnite kroz nos i podižite trup prema gore. Kod toga se noge savijaju u koljenima ,a stopala leže na tlu. Ruke ostaju u istom položaju. Glavu zabacite unatrag koliko možete. Treba doći u položaj u kojem je trup sa butinama paraleran sa tlom, a ruke i podkoljenice okomite u odnosu na trup i tlo, glava zabačena unatrag. Izdahnite kroz nos ili usta dok se vraćate u početni položaj. Učinite zadani broj ponavljanja. Stopala cijelo vrijeme trebaju biti u istom položaju,a važno je da ne klize. Ruke su ispružene dok se rotacija vrši ramenima.

Peti tibetanac- legnite na trbuh,stavite dlanove na tlo pored ramena i rukama pridignite gornji dio tijela. Prednjim dijelom tabana oslonite se na tlo,a glavu zabacite unatrag k leđima. Ruke su razmaknute oko 60-tak centimetara jedna od druge,a i noge isto tako. Udahnite kroz nos i podignite stražnjicu,a glavu istovremeno savijajte dok ne dotakne prsa. Stražnjicu podižite koliko god možete,dovodeći tako tijelo u oblik trougla. Pridignite se nožnim prstima koliko možete. Ruke i noge moraju biti ispružene. Izdahnite kroz nos ili usta dok se vraćate u početni položaj. Učinite ponavljanja. U toku vježbe cijelo tijelo osim dlanova i nožnih prstiju je iznad tla.

Kad set odradili svih pet tibetanaca legnite na tlo,ispružite se i opustite. Pustite da Vas obuzme ugodan osjećaj i dišite polako. Meditirajte na tom pozitivnom učinku na kojem su vježbe imale utjecaj na Vas. Ostanite u tom položaju nekoliko minuta ili koliko Vama odgovara.

Puno je razloga da bi se počeli baviti ovim vježbama,a neki od njih su bolji san, u jutro se budite svježiji i puni energije,poboljšanje zdravstvenog stanja, bolje pamćenje,gubitak težine, poboljšanje fizičke snage i izdržljivosti,emocionalnog i mentalnog zdravlja.

Pokušajte i Vi,možda Vam ove vježbe promijene Vaš stil i način života i okrenu Vas zdravijem i smirenijem životu!

 

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)