Što je magija početka?

horoscope guru

Nova godina počinje poklonima, i ukrasnom trakom na njima, trakom koju je trebalo razvezati ili presjeći, u svečanom iščekivanju otkrivanja sadržaja koji stiže sa željama za uspješan početak novog ciklusa.Odvezivanje ili presijecanje trake i predstavlja uvodni trenutak, inicijaciju, simbolični početak nečega, u duhovnom smislu punu spoznaju. Uostalom, i nakon dolaska na svijet, bebi se presijeca pupčana vrpca, što se simbolično može vezati za početak životnog ciklusa čovjeka. Toplinu i sigurnost majčinog tijela zamjenjuje ulazak u novi život, sa svim potencijalima i izazovima koje on sobom donosi. I mada vrpce izgleda posebno vole političari, čijoj sujeti i popularnosti očigledno gode ceremonijalna presijecanja kojima se simbolično otvaraju putevi, bolnice, škole (mada ta praksa datira tek od 1898, kada je traka prvi put presječena u Louisiani povodom puštanja u promet pruge) .. . svakako se radi o činu koji je mnogo univerzalniji. Traka je ona početna linija čijim se prelaskom ulazi u nešto novo, često i nedovoljno poznato. A početak je uvijek nešto što obvezuje i zahtijeva neku ili neke vrste rituala.

Presecanje zlih utjecaja

Primjeri za to su i naši bogati tradicionalni svadbeni običaji, koji podrazumijevaju da mlada po traci bijelog platna hoda do kućnog praga, koji ceremonijalno prelazi – često u naručju svog supruga, koji time pokazuje svoju moć nad neizvjesnošću sudbine koja im predstoji – kao granični, mitski prostor za koji se vjerovalo da u njemu počivaju duše predaka. U pitanju je i takozvana “zaštita odozdo”. “Dolje”, kao što znamo, prebivaju demoni, koji mogu biti zli i da naškode nevjesti. Ulaz u kuću i prag jeste mjesto gdje se oni posebno okupljaju. Postoji još jedan razlog: ako netko želi, magijskim putem, nanese mladencima kakvo zlo, on će te zle čini baciti na ulazu u kuću, jer se one tu, vjeruje se, najlakše vezuju. Prag je mjesto koje presijeca vrpcu i, opet, simbolično – sa ulaskom u novi, zajednički dom – uvodi iu novi životni ciklus. U talijanskoj tradiciji je, pak, da mlada presijeca vrpcu na svojim vratima, simbolično ulazeći u novi, važan i plodan period života. Škare, kao šiljat metalnog predmeta koji može siječe poput grebena ili noža, pritom štiti od zla (presijeca ga), demona, nekada se vjerovalo i vještica. Može se reći i da se njihov simbolizam pritom približava simbolizmu križa (u nekim magijskim ritualima otvorene škare se često koriste umjesto križa), čime se postiže dodatna zaštita. Mašnica na traci, pažljivo oblikovana, ima izgled cvijeta i znak je procvata. S druge strane, traka može oblikuje dijademu, ogrlicu, krunu, ili poslužiti kao pojas, podvezica (britanski viteški red) … Ona, pritom, često slijedi upravo pozitivnu simboliku kruga. Razvezujući ga, sačuvaćemo njegove potencijale, sada usmjerene u konkretnom, jasnom pravcu.Modifikacije ceremonije s trakama (recimo, podvezica prilikom vjenčanja na nozi mlade, koja će u jednom trenutku simbolično biti skinuta) svojstvene su različitim područjima, pa je dr. Vesna Marjanović iz Etnografskog muzeja nedavno podsjetila na jedan od primjera: U Francuskoj su, recimo, nevjesti od njenog doma do crkve postavljane trake koja bi ona simbolično presecala kako bi što prije sa ocem stigla do mladoženje.Traka, pritom, simbolizira i čvrstu vezu i potvrdu trajanja – Rimljani su često vezivali vrpcu sa čvorom sa prednje strane, što je označavalo besmrtnost.Presijecanje vrpce oduvijek je važilo i za svojevrsnu inicijaciju, prelazak u novi satus – sportaši i doslovno svojim tijelom, pobjednički, probijaju vrpcu na cilju grudima. To je i potvrda njihovog uspjeha, pobjeda (nad sobom i drugima), jer moraju biti ispred ostalih.

Moćna amajilja

Zbog svega toga nije slučajna i česta uporaba trake u raznim magijskim ritualima, i to najčešće u bijeloj, crvenoj, crnoj i rjeđe, žutoj boji. Prva bi se obično koristila u ritualima liječenja, crvena u ljubavnoj magiji-za “vezivanje” partnera, ali i zaštitu od svakog zla, crna za bacanje crne magije. Uz izvore ljekovite vode i sveta mjesta nevoljnici su često ostavljali trake u odgovarajućim bojama, vjerujući da će ih one povezati sa dobročinstvima tih mjesta. Trake su prethodno pravljene isjecanjem odjeće, čime su slijedile svoju personaliziranu nit koja je trebalo da se protegne do u magijski beskraj.Pretpostavlja se da izbor trake, kao oblika kojim se na ovaj način manipulira, nikako nije slučajan – uostalom i suvremena znanost je kao najuočljiviji strukturni element genoma identificirala trake, kao, očigledno, po mnogo čemu optimalnu geometrijsku strukturu.Pupčana vrpca novorođenčeta također se koristi kao moćna amajlija, pri čemu se poslije otpadanja sa dječjeg pupka vrpca svezuje u čvor ili zajedno s pramenom dječje kose čuva zalivena voskom. Smatra se da pupčana vrpca štiti od svih malera i nesreća i kada je ušivena u dječju odjeću ili ostavljena u medaljon.
Danas se matične stanice iz pupkovine uspješno koriste u liječenju više od 70 oboljenja. Među njima su kancer različitih krvnih stanica (kao što su različite vrste leukemije) ili druga oboljenja krvi (različite vrste anemija).
Neke vrste imunih deficijencija (autoimuna oboljenja, stanja u kojem tijelo napada svoje vlastite stanice) i metabolički poremećaji također mogu biti liječeni matičnim stanicama dobivenim iz krvi pupkovine.
Ništa, očito, nije slučajno …

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)