Smak svijeta ili bolja budućnost?

horoscope guru

maje

Ipak možemo odahnemo: ne samo da 21. prosinca nije došlo do smaka svijeta, nego je tada počela nova era koja budi nadu u bolju budućnost. To tvrde pripadnici današnjih Maja. A tko bi to trebao bolje znati nego oni?

Pripadnici drevnog naroda Maja promatrali su položaj zvijezda i kretanje Sunca i Mjeseca. Oni su proučavali klimatske cikluse, dužinu dana i noći, izmjenjivanje kišnih i sušnih razdoblja. Po tome su odredili trajanje godine, koju su podijelili na 18 jedinica od po 20 dana. Na kraju svake godine dodavano je još pet svetih dana, posvećenih razmišljanju o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Tako je kod Maja godina trajala 365 dana – dakle isto kao i po našem kalendaru

Povratak u budućnost

Međutim Maje nisu samo narod iz davno prošlih vremena koji je živio u građevinama čije ostatke danas obilaze turisti iz cielog svijeta. U Gvatemali, zemlji u Srednjoj Americi, pripadnici Maja i danas čine većinu stanovništva. Oni govore vlastitim jezikom, bave se ratarstvom na sličan način kao i njihovi preci prije više od tisuću godina i bore se za preživljavanje u ovom modernom globalnom svijetu.

Codex Dresdensis jedan je od samo tri sačuvana rukopisa Maja. Star je oko 800 godina, čuva se u muzeju u Dresdenu (odatle mu ime) i sadrži zapise o bogovima, astronomiji, ritualima i katastrofama. I dok se diljem Europe mnogi brinu zbog proročanstva kalendara Maja koji navodno predviđa da će 21. prosinca ove godine biti smak svijeta, Maje iz Gvatemale na sve to gledaju krajnje opušteno. Seljanka Maria Mateo ni u kom slučaju ne vjeruje da predstoji neka katastrofa. Naprotiv, ona je uvjerena da ima razloga za nadu: “Mi stvarno vjerujemo da će doći do promjene, ali ne na određeni datum. Svaki čovjek može dati doprinos toj promjeni. Ljudi moraju početi stvarno da štite prirodu. Narod Maja, a prije svega žene , moraju ujediniti i zajednički bore za našu Majku Zemlju. ”

Maje njeguju tradiciju, ali više od 80 posto ih živi u siromaštvu. Za astronome starih Maja jedna sunčana godina je bila jedinica jednog daleko duljeg ciklusa, tzv. baktuna. Svaki baktun je trajao 400 godina. Maje su vjerovale da je vrijeme počelo prije točno 5200 dana i time se 13. baktun završava 21. prosinca ove godine. Tada počinje nova epoha u kojoj mnoge Maje očekuju poboljšanje svojih životnih uvjeta.

Sociolog Virgilio Alvarez, direktor latinskoameričkog Fakulteta socijalnih nauka Flasco, smatra da su mediji zapadnih zemalja uzeli kalendar starih Maja kao povod za egzotično izvještavanje u kojem se ne radi o stvarnom životu današnjih Maja nego o čistom folkloru.

Ponekad se Maje predstavljaju krajnje romantično, kao siromašni i divlji Indijanci kojima se mora pomagati tako dugo dok na glavi nose ukrase od perja. Ali Međunarodna koncerni su tijekom globalizacije kao novu potrošačku skupinu otkrili upravo indijanske narode. Njima sada žele prodaju stvari poput mobiilnih telefona i laptopova. Istovremeno je, posebno u Europi, nestala solidarnost s Latinskom Amerikom. I to iako je Europa snosila veliki dio odgovornosti za uništavanje drevne kulture Maja

Duhovne vođe pripadnika Maja u Gvatemali izrazile su svoje brige i nade za novu epohu u zajedničkoj izjavi: “Svijet govori o uništenju prirode, o posljedicama klimatskih promjena, o nestajanju raznolikosti vrsta. Mi Maje neposredno osjećamo promjene klime. Više od 80 posto našeg naroda živi u siromaštvu. Velike tvrtke kradu naša brda, šume i rijeke, grade hidroelektrane, bave se rudarstvom, vade naftu ili sade monokulture. Naša prirodna bogatstva se otuđuju, naša prava krše, isto kao i prije 400 godina, kada je počeo 13. baktun. “

Nada u bolju budućnost

Jedan od potpisnika izjave je i pripadnik naroda Maja Vitalino Similoks. On je svećenik Prezbeterijanske crkve i vrlo zanimljiva ličnost iz novije povijesti Gvatemale. 1998. godine bio je kandidat za dužnost potpredsjednika države. Tada je vodio političku kampanju zajedno s dobitnicom Nobelove nagrade za mir Rigoberta Menci. On s novom epohom povezuje nadu u okončanje ere patnje. Tada bi napokon trebalo početi doba iscjeljenja. Duhovne vođe kažu da se svaki čovjek rađa s određenim darom. U prošlom baktun rođeno je posebno mnogo talentirane djece. To daje nadu u ponovno oživljavanje matematike, znanosti, astronomije i umjetnosti starih Maja. Zato nije iluzorno vjerovanje da će Maje s vremenom ponovno ojačati.

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Naši stručnjaci imaju ogromno znanje i iskustvo i pomoći će vam jasnim predviđanjima, proricanjem sudbine i savjetima za svako područje života. Bilo da je u pitanju ljubavni, poslovni, novčani, zdravstveni ili neki drugi problem mi ćemo vam pomoći jasnim uputama i savjetima! Nazovite s povjerenjem naš tarot centar! HR: Pošaljite sms TAROT247 na 88 55 55 (3,72KN/sms) SR: Pošaljite sms TAROT247 na 7008 (60RSD/sms) BiH: Pošaljite sms TAROT247 na 091510720 (0,94BAM/sms) SLO: Pošaljite sms TAROT247 na 3600 (0,49EUR/sms) CG: Pošaljite sms TAROT247 na 14941 (0,70EUR/sms) MK: Pošaljite sms TAROT247 na 149330 (35,40DEN/sms) AT: Nazovite 0900/520-832 (2,16EUR/min) DE: Nazovite 0900/3113-133 (f:1,99,m:2,99e/min) CH: Nazovite 0901/034-430 (1CHF/min) ATECOing u.o. 18+ ODJAVA=STOP InfoTel:072/700-700 admin@astrotarot.com.hr Zabavite se uz nase besplatne servise Horoskop, Tarot, Rune, Numerologija, Sanjarica sanovnik Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)