ŠTO Će Se Dogoditi Ako Prije spavanja Upalite Crvenu Svijeću? – RITUALI SVIJEĆAMA

Svijeće

Svijeće posjeduju magična svojstva još od kamenog doba. Muškarci i žene su koristili kamene svjetiljke i lojanice napravljene od životinjske masti da bi osvijetlili ne samo mjesta na kojima su živjeli već i unutrašnjosti pećina u kojima se slavila boginja majka.
U III vijeku p.n.e. Egipćani su koristili svijeće da bi kroz snove tražili odgovore na svoja pitanja. Ova tradicija se zvala „san istini“ o i po njoj onaj ko postavlja pitanje odlazi u pećinu čiji je ulaz okrenut prema jugu i sjedi u tami gledajući plamen svijeće sve dok u njemu ne razabere jednog od bogova. U snu koji bi usljedio, taj bog ili boginja bi odgovarali na postavljena pitanja.
Upotreba svijeća u kršcanstvu tokom srednjeg vijeka nije potisnula ranija vjerovanja. Seljaci bi na Svijećnice palili svijeće koje su prethodno blagoslovili svećenici jer se vjerovalo da se tako stoka čuva od opasnosti i vještica.
Svijeće su se koriste kao ljubavne amajlije, ali i u raznim ritualima.

Iako su svijeće neutralne, one se ipak koriste i za izazivanje nesreće. Opake vještice bi crnu svijeću nazvale po nekom svom neprijatelju, pustile da vosak kaplje, pa su od njega pravile figuru u koju su zabadale ciode i puštale svijeću da izgori. Teško je procijeniti koliko je sve bolesti i nesreće izazvano ovakvim pakostima, a koliko osobama koje su za tu kletvu znale i nesvjesno je ispunjavale.
Najozloglašenija vradžbina svijećom bila je „šaka slave“. Bila je to šaka obješenog covjeka koja se najprije cijedi, pa se usoli na dva tjedna, a onda se ostavi na suncu da se suši. Potom se u tu šaku stavlja svijeća napravljena od masti obješenog covjeka.
Tradicionalno su je koristili lopovi jer se vjerovalo da ce ukućani prespavati svaku provalu ako se u kući zapali ovakva svijeća.

BOJE SVIJEĆA ZA ŽELJE

Bijelo je boja energije i novih pocetaka
Crveno je boja promjene i hrabrosti
Narandžasto je boja sreće, zdravlja, sklada i identiteta
Žuto je boja komunikacije, učenja i putovanja
Zeleno je boja ljubavi, liječenja i prirode
Plavo je boja moći, pravde i karijere
Ljubicasta i indigo su boje razvoja natprirodnih moći, duhovnosti i unutrašnjega sklada
Ružičasto je boja pomirenja, finansija, imovine i rodbine
Siva označava tajne želje
Zlatnožuta je boja dugoročnih ambicija i napretka
Crna je boja svršetaka i oslobađanja od krivice i kajanja

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)