REIKI I TEHNIKE

horoscope guru

Reiki

Reiki u prijevodu s japanskog znači univerzalna energija (rei-univerzalan, ki-energija). U svim narodima za Reiki energiju postoje različita imena: u Kini se zove Chi, u Indiji Prana, a u zapadnim zemljama bioenergija, što u prijevodu znači životna energija (Bios – život). Reiki je suptilna energija, koja sve održava na životu i bez koje ništa ne bi niti postojalo. Kada je u nekim dijelovima tijela ponestane, automatski se počinju razvijati bolesti na fizičkom ili na psihičkom nivou.

Reiki kao tehniku iscjeljivanja, koju može naučiti i primjenjivati svatko na jednostavan i lagan način, otkrio je Usui nakon dvadesetodnevnog posta i proučavanja Sutri (Indijski sveti spisi) na planini. Od tada pa do današnjih dana, Reiki se proširio velikom brzinom po cijelome svijetu.

Razlika između Reikia i Bioenergije ne postoji jer su oboje ista stvar ali nazvano da drugom jeziku. Reiki potječe iz japanskog, a Bioenergija iz latinskog. Razlika postoji jedino u ljudima koji se nazivaju reikisti ili bioenergetičari. Reikista postaje osoba koja završi tečaj Reikia, dok se bioenergetičar ili rodi sa tom sposobnošću ili je razvije tijekom života kroz meditaciju, yogu ili nekom drugom aktivnošću.
Reikistima se prilikom inicijacije pročiste suptilni kanali kroz koje prolazi energija i dok rade tretmane sebi ili drugima ne gube svoju energiju na iscjeljivanje, dok bioenergetičari u većini slučajeva rade sa svojom energijom pa se nakon tretmana moraju napuniti pomoću meditacije, vježbe disanja ili nekom drugom metodom. Naravno i među bioenergetičarima postoje ljudi koji su dovoljno pročistili svoje kanale tako da imaju stalni pojačani protok energije pa se ne trebaju nakon tretmana puniti.

U svim religijama postoje sveci koji su se bavili liječenjem putem energije. Možda se u Bibliji ne spominje Reiki i možda Isus nije rekao da se bavi Reikiem ali to je posve normalno jer je Reiki japanska riječ koja u prijevodu znači univerzalna ili božanska energija. Kod kršćana bi to bio Duh sveti koji je nevidljiv i nema oblika i nalazi se svugdje isto kao što bi to kod Hindusa bio Brahman. Sve te riječi označavaju istu stvar ali na drugom jeziku. Reiki ne propagira niti niječe bilo kojeg Boga ili vjeru, on je jednostavno energija koja izlazi iz njega i prodire u sve dijelove univerzuma i održava ga na životu.

Reiki može naučiti svatko tko za to ima želju, bez obzira na dob, vjeru ili prethodne duhovne aktivnosti.

Prema Usui sistemu  dijeli se  na tri stupnja:
I. stupanj: možete raditi tretmane sebi i drugima s kontaktom i čistiti se od negativne energije, a potom i napuniti pozitivnom. Isto tako možete čistiti i puniti: nakit, predmete, hranu i sve što želite. Naučit ćete kako možete programirati svoju podsvijest i na taj način djelovati na svoje emocije i način razmišljanja.

II. stupanj: dobijete 3 simbola, s kojima možete raditi na daljinu i čistiti emocionalno – mentalne blokade na efikasniji i jednostavniji način, nego što to radite na I. stupnju. Energetski protok je jači nego na I. stupnju. Dobijete i razne druge tehnike poput tehnike za ostvarivanje želja, rad s većim brojem ljudi, slanje energije svojem anđelu čuvaru, planetima (horoskop).

III. stupanj: dobijete Majstorski simbol pomoću kojega možete druge inicirati i koji zamjenjuje prethodne simbole, tako da možete raditi isključivo s njime. Energetski protok je jači nego na II. stupnju. Osim što ćete naučiti kako možete druge inicirati u Reiki dobit ćete i neke druge tehnike i meditacije.

Druge vrste Reikia:
Osim Usui Reikia, postoje i druge vrste Reikia koje su vremenom nastale kao nadogradnja na Usui Reiki.

1. Usui-Tibetan : prva dva stupnja su ista kao i kod Usui reikia, a na III. stupnju dobijete dodatna 3 simbola, koji služe za uklanjanje negativne energije, buđenje Kundalinija i jedan simbol koji se koristi isključivo prilikom inicijacije.

2. Skhm-Seichim : prva dva stupnja su ista kao i kod Usui reikia, a na III. stupnju se dobije i SKHM majstorski simbol. Nakon III. stupnja postoje još četiri Seichim i jedan Sekhem stupanj, u kojima se radi s raznim simbolima koji između ostalog djeluju na više stupnjeve naše svjesnosti. Skhm Reiki je nastao nakon meditacije i provedene noći njegovog osnivača u Velikoj piramidi u Gazi.

3. Tummo Reiki: osim simbola sa II. stupnja koji se nalaze u Usui Reikiu, ima 7 dodatnih simbola.

4. Tibetan Reiki je nadogradnja na neki od prije spomenutih Reikia i potrebno je imati III. stupanj, da bi se moglo s njima raditi. Ima dosta simbola i uglavnom služi za duhovni napredak, otvaranje ka svjetlosti, ali i za otklanjanje strahova i nekih drugih problema.

5. Karuna Reiki je uz Usui Reiki najpopularniji u našim krajevima, a i u svijetu. Karuna u prijevodu sa Sanskrita znači djelovanje iz samilosti, sažaljenja i ljubavi prema drugim bićima. Karuna Reiki je nadogradnja na osnovne Reikie, kao i Tibetan Reiki. Postoji 3 stupnja s ukupno 13 simbola koji služe za čišćenje karme, buđenje samilosti i ljubavi.

6. Lightarian Reiki je nadogradnja na Karuna Reiki i ima 4 stupnja. U njemu se ne koriste simboli. U njemu se kanaliziraju zrake Buddhe, Gaie, Božanska energija – koja stvara svojevrstan štit.

S Reikiem se možete puniti energijom i balansirati je u tijelu što dovodi do iscjeljenja organizma na fizičkom i psihičkom planu, možete raditi na svojem mentalnom i emocionalnom tijelu, raditi na ostvarivanju svojih želja i duhovno napredovati. Isto to možete raditi i drugim osobama i tako im pomoći da ostvare svoje ciljeve.
Vaše prakticiranje Reikia je ograničeno isključivo s Vašom maštom, jer ona je jedina kočnica u Vašem životu. Što ćete više prakticirati Reiki, to će se vaše kočnice sve više gubiti, a Vi ćete dobivati sve više i više ideja za primjenu Reikia u svakodnevnom životu.

Najbolju definiciju što je Reiki daje stari sveti spis Chandogya Upanishada:
Postoji svjetlo koje sjaji nad svim stvarima na Zemlji, nad svima nama, nad nebom, nad najvišim nebesima. To je svjetlo koje sjaji u našim srcima”
Chandogya Upanishada 3.13.7.

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)