QI GONG

 

Drevni mudraci Dalekog Istoka posmatranjem prirode i čovjeka, došli su do zaključka, da čovjek svojim fizičkim postojanjem zauzima samo mali deo prostora koji se zove Univerzum. Upravo zbog toga, sadrži sve elemente Univerzuma u sebi – on je Univerzum u malom. Kroz tisuće godina istraživanja i posmatranja shvatili su da vanjski Univerzum raspolaže neograničenom količinom energije koja bi mogla da koristi unutrašnjem Univerzumu, mikrokosvemiru čovjeka, ukoliko bi se između njih uspostavila veza. Kroz tisućugodišnje iskustvo otkrili su neke zakonitosti i veze uz pomoć kojih se ta dva Univerzuma mogu dovesti u sklad. Naravno, da bi se uskladio sa spoljašnjim, čovek mora da nauči da upravlja svojim unutrašnjim Univerzumom. Metode i sisteme ovladavanja unutrašnjim mikrokosmosom i zakonitosti usklađivanja sa makrokosvemirom su osmotrili, usvojili i osmislili u sveobuhvatnu spoznaju i sistem – Qi Gong.

Qi Gong spada u sisteme unutrašnjih vještina. Svi pokreti tijela – i fizički i mentalni – kreću iz unutrašnjosti tijela prema van. Kretnje su sistematske, vođene jakom namjerom i zajednički se povezuju u harmoničnu cjelinu, koja ostaje potpuno mirna, opuštena i sređena. Unutrašnje vježbe jačaju i energiziraju unutrašnje organe – ključeve mladosti, kroz nježnost, smirenost, preciznost i prirodnost. Predmet njegovog izučavanja su procesi bazirani na principima i zakonima procesa koji se odvijaju u prirodi, svemiru i živoj materiji.

Qi Gong je vještina upotrebe daha za razvijanje i harmoničnost čovjekove unutrašnje energije. Kroz proces vježbi usmjeravanja i vođenja svijesti, reguliranja disanja, pažnje i držanja tijela dolazi do obnove čovjekove energije koja se koristi u naročite svrhe, kao što je samoisceljenje, liječenje, borba, podmlađivanje itd.
U zavisnosti od željenog cilja postoje razne grane, kao što su medicinski Qi Gong, borilački, seksualni itd. Po stilu čvrsti, koji ima za cilj ojačati fizičko tijelo do čvrstine kamena i čelika i meki Qi Gong, koji jača unutrašnje organe i ima za cilj dostizanje besmrtnosti.

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)