Psihologija čakri

 

 

Cakre-u-ljudskom-teluInstinkti i čakre

Prije buđenja energije u čakrama treba steći kontrolu nad instinktima koji su ukorijenjeni u njima. Oni su sljedeći:
1. Muladhara – seksualni instinkt (maitune);
2. Swadistana – strah (bhaji);
3. Manipura – žudnja za nečim (ahara);
4. Annahata – instinkt spavanja (Nidra) – kao odsutnost čvrstog oslonca koje vodi do prekida kontakta između osjetila i vanjske sredine. Kad je um preopterećen čulnim utiscima, dolazi do prirodnog povlačenja uma, to se zove Nidra;
5. Visuddhi – postoji i peti instinkt koji odgovara ovoj čakri, a to je ego – centrirana svijest. To je poistovećenost s imenom, spolom, formom, statusom, godinama, pripadnošću, idejom i predstavom o sebi. Ovdje se radi o strahu od gubitka svog identiteta.

Čakre je najbolje objasniti kroz njihovu psihologiju, jer se tako najbolje mogu razumjeti, a ona se prvenstveno temelji na kozmičkim elementima koji vladaju svakom čakrom.

1. Muladhara čakra

Element Zemlja ima svoje sjedište u ovoj čakri i predstavljen je žutim kvadratom. Atributi elementa Zemlje su snaga i stabilnost, plodnost i umnožavanje svih stvari. Psihološki gledano, čovjek na razini muladare svoju stabilnost i utočište stvara u materijalnim stvarima i produženju svog roda. Ovdje se seksualnost iskazuje kao potreba za djecom u kojoj roditelji podsvjesno traže svoju sigurnost. Ona odgovara instinktima, au psihološkom smislu ona odgovara potrebi za sigurnošću koju pokušavamo zadovoljiti kroz novac, kuću, imanje, kroz drugu osobu u smislu produženja vrste. Drugim riječima, to je čakra nesigurnosti. Nesigurnost nas tjera da tražimo utočište i sigurnost u materijalnoim stvarima i kroz produljenje vrste.

2. Swadistana čakra

Ovdje dominira element Vode i simbolično je predstavljen snežnobelim mjesečevim srpom, koji je okrenut vrhovima prema gore. To je čakra nesvjesnog. U svadistana čakri su pohranjene bezoblične karme. To su područja kretanja karmi u moru nesvjesnog, koje su daleko dinamičnije od normalne svijesti. Iako su ta područja za nas nesvjesna, ona nisu neaktivna ili uspavana. Ovdje se sve impresije (samskara) i karme nalaze u potencijalnom, sjemenom obliku.

Samskara blokiraju ogromnu energiju

Sva iskustva koja smo u ovom i drugim životima stekli su u svadistana čakri pohranjena u kondenzovanoj, potencijalnoj formi i ništa nije nestalo, sve je zabilježeno, od svjesnih pa do nesvjesnih percepcija koje um neprestano poput kamere, posredstvom čula, bilježi i pamti. U tim samskara je blokirana ogromna energija i to nisu samo slike bezbrojnih iskustava koje smo svjesno ili nesvjesno stjecali. One su sada izgubile prvobitnu formu, tako da su izvan domene analiziranja, ali nisu izgubile energiju.

Za razliku od prve čakre, muladare, gdje se naše karme otvoreno manifestiraju u vidu prepoznatljivih emocija kao što su ljutnja, ljubomora, požuda ili mržnja, u svadistana čakri mi osjećamo veliku uznemirenost, ne prepoznajući njezin izvor.

Čovjeka svadistana čakre karakterizira depresivno-anksiozno stanje uma. Pretjerano se vezuje sa suprotni pol do razine infantilnosti. Često, čak i po cijenu da to za njega biti štetno, u emotivnoj zajednici održava stanje “status quo”, samo da se ne bi konfrontirao, oponirao i suprotstavljao svoje mišljenje.

3. Manipura čakra

Ovdje dominira element Vatre i simbolika ove čakre je jarkocrveni obrnuti trokut. To je prva čakra gdje čovjek izlazi iz svojih ograničenja. Tu se rađa ličnost. Čovjek, od individualnosti koju je stekao u prve dvije čakre, postaje ličnost. Kada mu dozlogrdi strahovi i ograničenja, vezanost i ovisnost od bilo koga i bilo čega, čovjek odlučuje krenuti svojim putem. Kada ste se već umorili od mnogobrojnih ponavljanja raznih pogrešaka, stvara se unutarnja motivirajuća volja ili neki unutarnji bijes koji vas izvlači iz sputanosti i strahova i daje vam energiju da se usudite. Ovdje prvi put stječemo svijest o sebi kao ličnosti i nastojimo je kao takvu sačuvamo i razvijemo.Oslanjamo se na vlastite snage, pa odlučnost i poduzetnost dominiraju našim karakterom. Čovjek postaje borac, hrabro ide naprijed i ne dopušta više da strahovi utječu na njegov život. On je ambiciozan, snažne volje i ekstrovertan. Manipura čakra je centar dinamizma i energije. Sunce i Mars kao vatrene planete imaju sjedište u ovoj čakri. Osoba manipura čakre je autoritativna i voli dominirati, ali nije zlonamjerna i igra otvoreno. Gordost je njena mana, kao i sklonost ka kritiziranju drugih, gnjev i nametanje svoje volje.

4. Annahata čakra

Element Zraka vlada ovom čakrom, i on je simbolično predstavljen heksagramom. Tu je sjedište individualne duše – jivatma (Điva atma). Ovdje individualna duša ili Điva, boravi u nedrima božanske duše – atme. Sjedinjeni čine Điva-Atmu. U ovoj čakri boravi sam puls života. Ona je sam ocean milosrđa. Kako je napisao Dostojevski: “Besmrtan sam, moja besmrtnost je nužna jednom činjenicom da Bog neće htjeti ugasi zauvijek plamen ljubavi koji se zapalio za njega u mom srcu”. Taj plamen duše se zove Akhanda Jyoti (akanda Giotto), ili vječni plamen, i tradicionalno je predstavljen u središtu heksagrama (to je simbol ove čakre). On simbolizira iskru života i svijesti koja boravi u svemu što postoji, ali se može rasplamsati samo u srcu čovjeka.

Božanske čakre i viša svijest

Ovdje čovjek prepoznaje i počinje usvajati božanske principe poput opraštanje, dobrodušnost, nevinost i istinoljubivost. Međutim, on još uvijek robuje duhovnim principima i idealima, za njega su duhovnost, moral i pravednost Božje zapovijedi, svetinja. Zato je i osjetljiv na nepravdu. Kako u narodu kažu: “Ujeo me za srce”, tako razmišlja i osjeća čovjek Anahi. Kao po pravilu, život, kao najbolji guru, takvim će osobama slati ljude koji će im puno značiti, kojima će svestrano pomagati i koji će ga na kraju prevariti, razočarati, napustiti i nepravedno se prema njemu ponijeti. Ograničenja ove čakre su idealizacija duhovnih principa, morala i pravednosti, do stupnja da se oni postavljaju iznad ljubavi. Tada je forma (božije zapovijedi, etika) zamijenila suštinu (ljubav).Ovo je inače vrlo delikatan centar koji je povezan s područjima u mozgu koji su odgovorni za umjetničke talente, kao što su pjevanje, pisanje, sviranje ili slikanje. Ovo je čakra velikih talenata. Međutim, ako iza tih talenata ne stoji snažna svijest i pravilna životna filozofija, život te duše se pretvara u patnju. Povijest nam je pokazala kako su geniji iz oblasti slikarstva, poezije i glazbe teško živjeli i tužno završili svoj život. To su izuzetno nadarene, ali beskrajno osjetljive duše, koje suosjećaju s patnjom drugih. Jesenjin je to lijepo opisao riječima “Radost grubima, tuga mnogima”.

5. Visuddhi čakra

Element Etera (Prostor) boravi u ovoj čakri. Simbolično je predstavljen transparentnim krugom. Čovjek višudi čakre prestaje traga isključivo za ugodnim situacijama u životu, već s podjednakom dobrodušnošću i spokojem prihvaća i ružne stvari koje život donosi. On u svemu vidi Božju volju i ne sumnja u dobrobit Božje promisli. Čitav svijet je njegov dom. U njemu prestaje svaki antagonizam prema ljudima i situacijama koje ga okružuju. On je postigao smirenje, prepušta se tijekom života, poklanjajući mu potpuno povjerenje. U njemu više nema neuroze i frenetičnog moranja da išta čini ili ugrabi iz života.Postoje primjeri duhovnika koji su smireno prihvatili da im tijela budu sakaćeni ili ubijena. Sveti Serafim Sarovski, iako vrlo snažan, nije se opirao razbojnicima koji su ga napali i nanijeli mu takve ozljede da je čitavog života ostao invalid. Čak je u sudskom procesu molio suca da ih oslobodi, preobražavajući tako njihove duše. Poznati tibetanski yogi Milarepa znao je da će biti otrovan čajem, ali je to prihvatio, shvaćajući da je došlo vrijeme da napusti tijelo.Kažu da je u čakrama ispod višudi moguć pad, ali sa ovog i viših nivoa to nije moguće. Svijest duhovnika potpuno je transformirana. Ovo je prva božanska čakra. Ovdje yogi postiže beskrajno suosjećanje, mir i mudrost. Odavde počinje put ka konačnom oslobođenju. Višudi je još poznata kao čakra Amrita, ili nektara besmrtnosti, ambrozije ili eliksira života, vedske some ili nektara života i tantričke Madhya-e (madije) ili božanskog vina.

6. Agya čakra

Ovo je čakra uma iz kojeg proistječu svi kozmički elementi. Ovdje yogi počinje “vidi” i razumije stvari koje se nalaze iza pojavnosti, zato je to centar mudrosti. Čovjek iznutra dobiva poruke otkrovenja. Ovo je centar siddhi-ja (sidija) ili psihičkih moći, kao što su sposobnost predviđanja budućih događaja, misaone komunikacije, telepatije, voljno usmjeravanje energije.

Kako je srednjovjekovni mistik Eckhart rekao: Oko kojim vidim Uzvišenog, isto je kojim On vidi mene. Čovjek na ovom stupnju duhovnog razvoja život, kao i ulogu koju igra u životu, promatra kao neku glumačku rolu. Za njega su sva zbivanja kao san. On na sva zbivanja koja se događaju u njemu i izvan njega, na svoje fizičko tijelo i um, gleda kao nepristrani promatrač.Mada je ovo posljednja čakra u kojoj ljudska svijest počiva na realitetu svjesnosti vlastitog postojanja, ona još nije slobodna od ego osjećaja “ja jesam”. Kada kundalini dosegne ovu čakru, taj jedini sadržaj na kojem svijest gradi svoj oslonac se rastače i ego se raspršuje u milijune djelića i nastupa iskustvo smrti. To je smrt svjetovne svjesnosti ili individualne svjesnosti. U tom stanju “svijesti” vi ne znate za “ja”, “ti” ili “oni”. Ovdje se ona otapa i potpuno transcendira domen dualnosti. Točno je da individualna svijest nestaje, ali to svakako ne znači da postajemo nesvjesni, ona se sjedinjuje s kozmičkom sviješću i postaje sveobuhvatna i sveprožimajuća. Riječi grčkog filozofa Empedokla nam donekle mogu dočarati to stanje svijesti: “Bog je krug čije je središte svugdje, a obod kruga nigdje “.

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)