O runama

horoscope guru

Rune ili Runsko pismo, su pismo germanskih jezika, koje je korišteno prije usvajanja latiničnog pisma i primanja kršćanstva. Rune su također korištene i za divinaciju. Prema predanju koje je zapisano u Havamalu ili Hovamolu [Hávamál], Pesmarica Eda, Rune je Odin [Óðinn] spoznao kada je devet dana i devet noći visio na svetom jasenu Igdrasilu [Yggdrasill], proboden kopljem i prinesen na žrtvu samom sebi. Stoga su stari Germani prinosili žrtve svom vrhovnom bogu ovjesom i probadanjem kopljem. Kako bi spoznao magijsko značenje Runa, Odin je žrtvovao jedno oko.

Postoje dvije verzije kako su ljudi naučili Rune:

1. Pjesma o Rigu ili Rigstula [Rigsþula], Pesmarica Eda, govori kako je Hejmdal [Heimðallr] podigao trojicu sinova, koji su rodonačelnici tri staleža: robova, seljaka i vladara. Rodonačelnika staleža vladara, Jarl, Hejmdal je podučio tajnama Runa.

2. Druga verzija govori kako je čovjek pod imenom Kettil runske ukrao tri runske palice od Odina i iz njih naučio Rune i njihovu magiju. Ovo vjerovanje zabilježio je Olaus Magnus, švedski arhebiskup u egzilu, 1555. godine.

Tri najpoznatija Runska pisma su stariji Futark [Futhark] (150-800 g..), Anglosaksonski Futork (400 do 1100 g.), I mlađi Futark (800-1100 g.). Mlađi Futark se kasnije razvio u tri sustava Runa: Markomanske Rune (Rune koje je koristilo germansko pleme Markomani), srednjovjekovne Rune (skandinavski Runski alfabet sa 27 znakova koji se koristio krajem vikinškog doba (1100 do 1500 g..) I Dalekarlske Rune (Rune koje su koristila germanska plemena u području Dalekarlija (Dalmål) u Švedskoj (1500-1800 g.)).

Naziv Futark je akronim, dobiven od početnih slova prvih šest Runa (Fehu, URUZ, Thurisaz (þ), Ansuz, Raidho, Kenaz). Razlika u terminima Futark i Futork nastala je uslijed različitog izgovaranja vokala u germanskim jezicima.

Rune su korištene za divinaciju, liječenje, protiv uroka, za uspjeh u bici iu mnoge druge magijske svrhe. Runska magija naziva se Seid (Seiðr). Žene koje su koristile runske magiju nazivaju se Velva [Volva, množina Völur], a poneki anglicizovani izvori nazivaju ih Spákona (množina Spákonur) ili Seiðrkona. Muškarci koji su prakticirali Seiðr nazivaju se Seiðrmadr. Volvo, doslovno prevedeno, znači “ona koja nosi magičnu palicu”. Katkad se termin koristio i za muškarce. Arheološka nalazišta pokazuju da su Volvo pripadale najvišim slojevima društva, što pokazuju bogate grobnice u kojima su sahranjivane.

Značenje Runa također je opisano u Hávamálu (pjevanje 147-165). Danas su poznata tri srodna tumačenja Runa (runske pjesme ili runske poeme) i to su: Islandska Runska poema, Norveška Runska poema i Anglosaksonska Runska poema.

 

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)