DA LI ZNATE Kako Mantra Utječe Na Energetske Čakre

 

Mantra je riječ, sveti stih ili ime Božje koje čovjek ponavlja i na koju se koncentrira najčešće u meditaciji ali može i u svakodnevnom životu pa i u toku spavanja.

Naš um je kao ludi majmun koga je teško obuzdati da skače s misli na misao, radi upravi to,obuzdava um. Mantra, sama riječ ima korijen u sanskritu: man-znači chulo, tra-znači oslobadjanje, što bi se dakle prevelo kao oslobadjanje čula. Cilj je da se sa mantrom umire čula tj. um navodeći ga na samo jednu misao, na samo jednu riječ, na Božje ime. Najpoznatija mantra koja je osnova u svim drugim mantrama je “OM” ili “AUM” kako se pravilno izgovara. AUM je troslog nasanskritu gdje svako slovo pojedinačno označava pojam za sebe. “A” označava stvaranje, u hinduizmu označenom kao Bog Brahma. “U” je održavanje stvorenog, Bog Vishnu, i “M” je razaranje, uništenje svega, Bog Šiva. “AUM” je prazvuk iz kojeg je sve nastalo iu kojeg sve uvire. U dubokim meditacijama možete ga čuti u dubini svoje duše. Mantra je izvedena iz sanskritskih riječi i trana-znači zaštita, spas, pomoć, utočšte svojstva duha. Mantra bi dakle bila ono što nas može spasiti ako o tome meditiramo. “Čovjek kreira yantre *, mantre kreiraju čovjeka. Onaj koji kreira yantre naziva se učenjakom, onaj koji kreira mantre naziva se svecem” (Yantra-instrument, stroj, naprava).

Mantre su svete riječi, zvuk Boga, ili ime Božanstva – Boginje mantre. One obično nemaju neko posebno značenje. Mantra OM se zove pranava i predstavalja maha mantru (velika ). Za njen ekvivalent u kršćanstvu bi se mogla uzeti  Amin-Amen.  To je mantra sa najvećom energijom i najčešće se koristi, bilo samostalno ili u kombinaciji s imenom Boga – Božanstva. Božanstva u ovom slučaju predstavljaju odgovarajuće karakteristike Boga, odnosno određene frekvencije koje procesom rezonancije prenose svoju energiju sa objekta meditacije (mantra japa = ponavljanje mantri) na subjekat meditacije.Postoje određene mantre koje nemaju nikakvog značenja (bija mantra) ali zato su jako značajne za odredjene energetke centre kojima su ekvivalentne. Npr.bija mantra srčanog centra (chakra) je YAM. Dakle ponavljajući tu mantru mi u stvari dovodimo energiju svom srčanom centru i budimo ga. Smatra se da je čovječanstvo na zemlji upravo u tom nivou srčane chakre (anahatha chakra).

 sa kojom uvijek završavam meditaciju:

( besmrtnosti)
Asato MA SAT Gamay
Tamas MA jyotir Gamay
MRITIOR MA Amrita Gamay
OM SHANTI, SHANTI, SHANTI

Iz iluzije vodi me u istinu
iz mraka vodi me u svjeltost
iz smrtnosti vodi me u besmrtnost
om, mir, mir, mir

Mantra se može ponavljati neovisno, dakle prije, tijekom ili poslije meditacije. Teško je znati kako se pravilno izgovaraju mantre ako ti netko ne pokaže.Mantra yoga, kao grana joge koja se bavi mantrama, govori to da su mantre jednostavan ali u krajnjoj liniji moćan sustav. Može ga koristiti svatko, čak i oni koji ne mogu ići putem Ashtanga Yoga-e koja propisuje pravila Yama-e i Niyama-e. Naravno da bi se dostigao vrhunac u mantra yogi moralna načela Yama-e i Niyama-e nakraju moraju biti prihvaćena, bilo spontano (kroz mantra japa-u) ili njihovim direktnim ucenjem.
Najvećom od svih mantri se najčesće smatra Gayatri mantra. Ona je najstarija poznata mantra i smatra se da daje posebnu zaštitu i pročišćenje onome koji je pjeva i onome koji sluša dok se ona pjeva. Kaze se da se ova “pjesma” miru i božanskoj mudrosti svih bića kreće u jednoj spirali iz srca pjevača šireći se na cijeli univerzum. Mnogi pjevaju ovu mantru rano ujutro, ponavljajuci je 108 puta.

OM
BHUR Bhuvah svah
TAT SAVITUR VARENYAM
BHARGO DEVASYA DHIMAHI
DHYO YO NAH PRACODAYAT

“O majko, koja prožimaš sve tri kale, sve tri loke i sve tri gune, molim Te osvijetli moj inteletkt i rasprši moje neznanje, kao sto blistavo Sunce raspršuje tamu. Molim te učini moj intelekt spokojnim, jasnim i prosvijetljenim.”

Tri kale-tri vremenaroslo, sadašnje i buduće; tri loke su tri “svijeta”: nebo, zemlja i niža područja; tri gune su tri temeljna svojstva: tamas, rajas i sattva-tromost, aktivnost i uravnoteženost. Jedino je OM ili AUM viša mantra od Gayatri.U transcendentalnoj meditaciji koriste mantre od samog starta, a koliko mi je poznato autor te meditacije je Maharishi Mahesh Yogi, dakle, opet je osnova sustava u jogi.Što se mantri tiče, naravno da je osobna, ona koja se dobije od gurua, nešto što treba čuvati u strogoj tajnosti. Isto tako sva spiritualna iskustva treba samo razmjenjivati sa svojim guruom. Mislim da nije problem ako se kaže i nekoj visoko spiritualnoj osobi, ali ne treba se hvalisati s bilo kakvim siddhi-jima koji se stječu upražnjavanjem bilo koje duhovne discipline, jer je onda pad neminovam

Ona sastavljena od Božjih imena (naravno hinduističkih …)Hare Krishna Maha Mantra,Hare Krishna Hare Hare,Krishna Krish Hare Hare,Hare Rama Hare Hare,Rama Rama Hare Hare

OM Namah Shivaya
(Om, klanjamo se Shivi)
ova mantra se zove Shiva panchakshari *
(* Panchakshari-mantra od 5 slogova)

Nama u zapadnom svijetu je potrebno da razumijemo simboliku koju nosi ova mantra. Shiva je jedan od tri glavna aspekta sveprožimajućeg (Trimurti-Brahma, Visnu, Shiva). Shiva je onaj koji uništava sve. Pa zašto bismo Mu se onda klanjali? Zato što Mu se molimo da uništi zlo u nama, molimo Mu se uništiti naš um, molimo Mu se da uništi iluziju koja nas okružuje iu koju smo se upleli kao riba u mrežu. Shiva je nas put do svjetlosti.Ova mantra se često izgovara i ovako: Oo namah Shivaya, Shivaya Namah Om

Soham – je  koja se naziva i prirodna mantra. To je zvuk koji se stvara dok dišemo kroz nos: So-dok udišemo Ham dok izdišemo. Na tu mantru se možemo koncetrisati bilo kad, preporučljivo je u stvari da je ponavljamo kad god se sjetimo. Značenje mantre je doslovno “Ja sam On” tj.., “Ja sam Bog”. (SO-označava Apsolut, Bog; HAM (aham) znači “ja”.)

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)