Gdje nas vodi karma?

horoscope guru

Karma na sanskrtu označava prost termin – akcija. Akcija je sve ono što učinite, delate. Kar – raditi i ma – ishod, rezultat, jeste suština prirodnog zakona da svaka akcija izaziva reakciju, u vidu odgovora na učinjeno, skoro kao zasluga. Mada često akcije, umjesto zasluga, zasluže posljedice, i to one neželjene. Izbor je na samom čovjeku: ako čini dobro – dobro se vraća, ako čini loše – loše se i vraća.

Karma i karmička astrologija dolaze nam sa Istoka, iz Indije, i mnogo su više zastupljeni u đotišu i religijama dalekog Istoka nego u zapadnoj astrologiji. Pod karmičkim utjecajem nalazi i reinkarnacija, odnosno selidba duše iz jednog tijela u drugo po zaslugama, bilo dobrim bilo lošim, odnosno kao rezultat karme – učinjenog.
U našem solarnom sustavu, a na temelju kojeg je izveden horoskop, odnosno sva astrologija, život se zasniva na aspektima Sunca (život, svijest, tijelo, energija), Mjeseca (duša, podsvijest) i, naravno, Saturna (vrijeme, sud-odnosno , mogućnosti života u vremenu po zasluzi).

Dva svjetla i grubi Saturn neraskidivo su vezani u prirodnom horoskopu iu svojim najjačim pozicijama nalaze se u aspektu opozicije, koji je adekvatan fazi punog Mjeseca, odnosno – punoj svijesti. Neki autori ovaj aspekt dovode u vezu s Uranom, ali tu se radi o nedovoljnom znanju, formiranom na američkoj astrologiji, jednako “zdravoj” kao njihova brza hrana, koju i sami u žargonu nazivaju “junk” – smeće. Saturn – vrijeme, mjera je svega. On je i sudac koji odlučuje kakva će karma biti, odnosno koliko je teška, iu zavisnosti od pozicije u natalnom horoskopu, koju je osoba stekla za ovaj život. Mjesec i Saturn čine cjelinu karmičke astrologije: duša koja je predstavljena Mjesecom traži Saturna i bez njega ne može se inkarnira, odnosno prijeđe u sljedeći život. Zbog svoje brzine, Mjesec je skoro stalno u izravnim aspektima sa Saturnom. Naravno, i drugi aspekti Mjeseca sa ostalim planetama daće uvid u karmu i njene posljedice.
Mehanizam koji to određuje jeste prva i posljednja Mjesečeva konjunkcija. Naravno ovdje dolazi do izražaja odnos svjetala, odnosno – u kojoj je fazi Mjesec. Ako je u rastu, to je povoljnije od pada, kao udah i izdah, dok je kad se nađe u fazi posljednje četvrti daleko nepovoljniji. Kada se promatra pozicija Mjeseca, gleda se od koje planete ide, tj.. koja je planeta prije njega postavljena u natalnom horoskopu, ma koliko daleko bila, i naravno ka kojoj ide, također bez obzira na broj stupnjeva koji ih razdvaja. Na ovaj način vidimo tko je osoba bila ili u kojoj simbolici je njena prethodna inkarnacija, tj.. kakav joj je bio prošli život, kada gledamo planet “iza” Mjeseca. Kakav će biti ovaj život, odnosno postojeća inkarnacija, opisat će nam planeta kojoj Mjesec ide u susret. U simbolici tog planeta nalazi zadatak osobe u ovom životu, mogućnost da to ostvari i prepreke na koje će naići.

Ako krenemo redom i iza Mjeseca se nalazi Sunce, a kako su u pitanju dva svjetla, osoba iz prethodnog života nosi snagu, ali i malo iskustva, što može izazvati probleme. U prethodnom životu to je bila muška inkarnacija sa bitnom ulogom u društvu. Ukoliko je Merkur planeta od koje ide Mjesec, tada su se događaji bitni po osobu odigrali u mladim danima prethodne inkarnacije, kada se mogao i završiti život. Dosta intelekta se prenosi iz prethodnog života, kao i jaka veza s bratom ili sestrom. Venera koja prethodi Mjesecu ukazuje na zanos vezan za ljubav, kao i materijalne vrijednosti, umjetnost, ali i pretjerivanja u uživanju, koja u ovom životu mogu biti izvor problema. Marsova pozicija naglašava destruktivnost, borbe i ratove. Osoba je bila ili uzrok ili žrtva nasilja. Ovakve pozicije uvijek ukazuju na probleme sa silom i potrebu za samokontrolom. Mjesec koji dolazi poslije Jupitera ukazuje da je osoba stekla velika znanja i zvanja u prethodnom životu, dosta putova, intelektualnog ili religijskog rada. Teški aspekti ukazuju na probleme s moralom ili da je u prethodnom životu osoba bila druge vjeroispovijesti. Kada je Saturn planeta od koje se Mjesec odvaja, u pitanju je teška karma, stroga presuda. Prethodni život je bio pun ograničenja, mračan, težak, sa teškim završetkom. Dobar aspekt govori o naučenoj lekciji, a loš – o ponavljanju. Ako je neka od transcendentnih planeta postavljena prije Mjeseca, gleda se kroz odnos sa Saturnom i suštinski nosi osobine kao da se Mjesec od Saturna odvaja.

A šta nas čeka ..

Aspekti koji slijede ukazuju na to šta osobu čeka u ovom životu, odnosno koji su to ispiti i prepreke koje treba preći
Ako Mjesec ide ka Suncu, osoba želi postati bitna, ili je jednostavno životne okolnosti dovode u centar zbivanja. Problemi sa egom i sa autoritetima. Merkur kojem Mjesec ide u suret ukazaće na razvoj intelekta i sposobnosti komunikacije, izražavanje kroz medije, pisanje, učenje jezika … Problemi mogu biti izazvani naglošću, nervozom i nerazmišljanjem. Venera kojoj se približava Mjesec ukazuje na potrebu za ljubavlju i ljepotom, umjetničkim potencijalom, sposobnošću zarade. Problemi nastaju ako se javi neumjerenost, ljubomora, “alavost”. Tada su mogući materijalni, ali i emotivni gubici. Mjesec koji ide prema Marsu znak je da je osobi potrebno jačanje muškog principa, u prvom redu snage, ali i samokontrole. Sport je veoma bitan i koristan u ovom slučaju, pa je moguć iu vidu profesije. Problematični aspekti su vezani za kuću i obitelj u kojoj može biti dosta netrpeljivosti i svađe. Mogući su i problemi s nasiljem i kriminalom. Mjesec u susretu sa Jupiterom, koji mu je od svih planeta najskloniji, pokazuje želju za znanjem i napretkom u svim područjima života. Sklonost visokom obrazovanju, dobrom statusu, ugledu u društvu. Prisustvo loših aspekata znak je da ovo ide na teži način. Kada se na putu Mjesecu nađe Saturn, on predstavlja prepreku i ukazuje da je nužno podvući crtu i svesti svoje račune. Neophodno je steći samopouzdanje i to će donijeti napredak kroz vrijeme, ukoliko su aspekti dobri. Loši su prilično teški i predstavljaju učenje na pogreškama i stalne unutrašnje sukobe, ali i ozbiljne zapreke od okoline. Naravno, i ovdje se aspekti vanjskih planeta, Urana, Neptuna i puton “mjere” sukladno aspektima između Mjeseca i Saturna. Ovaj mehanizam karme samo je djelić sveukupne astralne mašinerije koja upućuje i trasira inkarnacije iz života u život. Ovladavanje karmom jeste vrhunac poznavanja sebe, ali i svih prirodnih i božanskih aspekata koji nas okružuju i čine. Što činiti da se ovlada njima? Ponekad, apsurdno, ne treba činiti ništa, jer kako kineski Tao kaže: “najkorisnije je činiti ništa, jer se ništa i neće dogoditi”.

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)