Dijanetika-scijentologija

horoscope guru
Ron Hubbard
Ron Hubbard

„Da biste poznavali život, morate biti njegov dio. Morate ući u njega i promatrati.“

Riječi su to Rona Hubbarda (1911.-1986.), čovjeka koji je zaslužan za formiranje prve i dosad vjerojatno jedine poznate tehnologije uma. Dok su službena psihologija i psihijatrija tapkale u mraku liječeći ljude standardnim metodama i farmakologijom koja je uglavnom uspavljivala i smirivala simptome, dijanetika je išla korak dalje. Tom metodom neki su uspijevali izliječiti bolesti uma koje su dotad bile neizlječive, dok su oni koji su imali potrebu za usavršavanjem, oslobađali potpuni potencijal svoje ličnosti ostvarujući tako iznimne rezultate.

Hubbard je proputovao gotovo cijeli svijet, upoznao različite filozofije, istražio antropološki različite običaje i kulture, kao i stilove života, te nastojao upoznati život u svoj njegovoj biti. Studirao je matematiku i tehničke znanosti na sveučilištu „George Washington“, te bio među prvim polaznicima studenata nuklearne fizike gdje je počeo i sa svojim prvim istraživanjima ljudskog uma.
Kasnije je ipak napustio fakultet i krenuo u ekspedicije i avanture istraživanja čovjeka u različitim stilovima življenja i različitim kulturama. Cilj koji si je bio postavio bio je naći ono za što je prije ustanovio da još nije postojalo – odgovor na pitanje o osnovnom principu egzistencije. Nakon mnogih putovanja, te bioloških pokusa 1937. ustanovio je dinamičko načelo postojanja, te zajednički nazivnik cijelog života – OPSTANAK.

Paralelno sa svim tim gradio je karijeru pisca SF romana od kojih je financirao svoja istraživanja. U idućim godinama, kad je nastupio 2. svjetski rat, imao je priliku sudjelujući u istom, istražiti i učinkovitost svojih istraživanja i metoda kroz brojne slučajeve koji su tražili pomoć. Kako je ljudi bilo sve više i više, jer se informacija o njegovim rezultatima širila, tako je dolazilo i do sve više zahtjeva i molbi za pomoć.

Konačno je, kako bi mogao pomoći sve većem broju onih koji su ga tražili pomoć, 1950. izdao djelo pod nazivom „DIJANETIKA – MODERNA ZNANOST O MENTALNOM ZDRAVLJU.“ Knjiga ja ubrzo postala bestseler, a dijanetika sve popularnija.

Hubbard je istraživao dalje, razvijao metode još bolje i sve je dovelo i do osnivanja religiozne filozofije – SCIJENTOLOGIJE – koja se formirala i kao scijentološka crkva, premda je naziv „crkva“ malo nespretno izabran, jer se ovdje radi o nečem drugom od tipične crkve, što ćemo pojasniti malo kasnije.
Hubbard je putovao, bavio se ljudima, pomagao im, i ostatak života proveo u razvijanju ove tehnologije koja ljude može dovesti do viših razina sposobnosti, a onda i do veće slobode.

Kako bismo vam bolje pojasnili o čemu se zapravo radi, evo izbora osnovnih i najčešćih pojmova iz Dijanetike, a potom i njenih osnovnih načela i ciljeva. Pojmovi su preneseni iz gore spomenute knjige. Kad pročitate ovih par pojmova, mnogo toga bit će vam jasnije.

ABERACIJA – odstupanje od razboritog razmišljanja ili ponašanja. U osnovi znači pogriješiti, raditi pogreške ili, točnije, imati fiksne ideje koje nisu istinite… Aberirano ponašanje bilo bi krivo ili nerazumno ponašanje. Kada osoba ima engrame, oni mogu skrenuti njenu normalnu sposobnost opažanja istine do aberiranog opažanja, a potom i do aberirane reakcije na okolnosti. Aberacija se suprotstavlja zdravom razumu, koji je njezina suprotnost. Najosnovnija razina aberacije bila bi: „Ako hrana dobro miriše, makni se od nje!“ To se izravno protivi nastojanju organizma da opstane.

CLEAR – Clear je osoba bez aberacija. Racionalna je, u smislu da donosi najbolja moguća rješenja prema podacima kojim raspolaže, i iz svog kuta gledanja. Clear nema engrama koji bi se mogli restimulirati i, unoseći pogrešne podatke, navesti osobu na pogrešan zaključak. Clear je cilj dijanetičke terapije. Do njega se dolazi s nešto strpljenja i malo učenja.

DIJANETIKA – tehnologija duhovnog liječenja. Bavi se utjecajem duha na tijelo i može ublažiti neželjene senzacije i emocije, nezgode, ozljede i psihosomatske bolesti…. Dijanetika znači „kroz duh“ (od grčkog dia=kroz i nous= duh). Nadalje je definirana kao „ono što duh radi tijelu“.

DINAMIČKO NAČELO POSTOJANJA – opstanak. Beskonačan opstanak možemo smatrati ciljem života. Čovjek se kao životni oblik u svim svojim djelovanjima pokorava zapovjedi „Opstani!“

ENGRAM – trenutak „nesvjesnosti“ koji sadrži tjelesnu bol ili bolnu emociju i sve percepcije (koje idu uz to), a analitičkom je umu nedostupan kao iskustvo. Engram je jedini uzrok aberacija i psihosomatskih bolesti.

SCIJENTOLOGIJA – scijentološka filozofija. To je znanost o duhu i njegovoj povezanosti sa samim sobom, svemirom i ostalim životom. Scijentologija znači scio, znanje u punom smislu te riječi i logos, znanost. Sama riječ doslovce znači ZNATI KAKO ZNATI. Scijentologija je put, a ne dizertacija ili dogmatski skup znanja. Čovjek, radeći scijentološke vježbe i proučavajući scijentologiju, sam može naći svoju istinu. Stoga, tehnologija nije sročena kao nešto u što se treba vjerovati, već kao nešto što se RADI.

I da malo pojednostavnimo, a nakon toga vjerujemo da će vam barem ono osnovno o ovoj temi biti jasnije:

Osnovno načelo čovjekova života je OPSTANI!

Cilj dijanetike je postići osobu CLEAR koja je neaberirana.

ENGRAMI („bolni doživljaji“ iz prošlosti koji su pohranjeni u nama i pod sličnim okolnostima provociraju unaprijed sličan doživljaj, premda objektivno ne moramo imati razloga da očekujemo takav neugodan doživljaj) uzrokuju ABERACIJE, a DIJANETIKA ima razvijene metode kojim se postiže BRISANJE ENGRAMA, a onda i aberacija sve dok čovjek ne postane CLEAR i oslobodi svoj puni potencijal. Kako se to radi, to je već složenije pitanje, a odgovore možete potražiti i u gore spomenutoj Hubbardovoj knjizi, kao i u scijentološkoj literaturi. Ima tu vraćanja na vremensku stazu, niz vrlo zanimljivih otkrića o prirodi ljudskog uma i reagiranja, opisa doživljaja, engrama, raznih primjera-slučajeva, te tehnika pomoću kojih se sve to postiže.

I završit ćemo citatom Johna Travolte:

„Dijanetika me smjestila u sam vrh. Oduvijek sam imao sposobnost biti donekle uspješan, no dijanetika me je oslobodila do te mjere da bih mogao postići zaista velike stvari, bez ometanja.“

Pa tko voli, nek izvoli.

Dijanetika
Dijanetika

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)