Amajlija tajanstveni skarabej

horoscope guru

scarab_v

Ideje koje su Egipćani imali potjeću iz najranijih vremena. Budući da je prirodno srce bilo izvađeno iz tjela, prije balzamiranja, a tijelu je potrebno drugo da sluzi kao izvor zivota i kretanja u novom zivotu, drugo se srce mora staviti na njegovo mjesto. Kameno je srce bilo načinjeno od lapis lazulija ili karnelijana, ali ipak nedovoljno jako, bez obzira na molitve izgovorene nad njim koje ga “štite od onih kojiotimaju srce”, i ono samo nije imalo ništa što bi se moglo iskoristiti za davanje novog života i bića tijelu na kome leži.

Skarabej je, međutim posjedovao izvarnredne moći. Ako bi se načinila figurica tog kukca i njoj pripisale te moći, ono ne samo da će štititi mrtvo prirodno srce, već će onom čije je tjelo dati i novi život i biće. Skarabej je bio uzor i simbol boga Hepera, nevidljive moći stvaranja koja je pokretala Sunce preko neba. Naročita buba koju su Egipćani odabrali kao uzor za amajlije pripada porodici Lamellicorn koja se hrani balegom i živi u tropskim zemljama. Primjerci su crne boje, ali se među njima mogu naći i oni ukrašeni najbogatijim bojama metalnog sjaja. Postoji upadljiva osobnost u građi i položaju zadnjih nogu, koje su postavljene toliko blizu završetka tijela i tako daleko jedna od druge, da ovaj insekt poprima neobičan izgled dok hoda.
Stari narodi imali su nekoliko zanimljivih shvaćanja o ovom kukce, a neki od pisaca (Horapolo) smatrali su ga simbolom “samorođenja”, budući da je postojalo vjerovanje da nema ženka skarabeja. Također je positovjećivan sa Suncem. Nevidljiva moć boga, koji je utjelovljen u bogu Heperu i kojoj je uzrok sunčevo kotrljanje nebom, dovedena je u vezu s kotrljanjem loptica balege (čin kotrljanja mu je i donio naziv Heper odnosno “onaj koji kotrlja”) u koje skarabej polaže svoja jajašca, as obizirom na to da je Sunce nosilo klice života, i ovaj kukac je na poseban način povezivan sa stvaranjem života. Obzirom da je bog Heper predstavljao nepokretnu, ali živu tvar koja samo što nije započela svoj život, skarabej je na taj način poistovjećen s uskrsnućem. Mrtvo tijelo je zbog toga bilo predstavljeno loptom u kojoj su začetci mladih skarabeja, jer je mrtvo tijelo u sebi nosilo klicu duhovnog tijela koje će biti probuđeno molitvama i obredima na dan sahrane.
Stoga je skarabej bio simbol boga Hepera koji će dati skriveni život mrtvom tijelu, ali pod uvjetom da se izgovore odgovarajuće riječi moći.

Također ovaj kukac se sušio i mljeo, pa zatim mješao s vodom, a tu mješavinu pile su žene vjerujući da će povećati plodnost. Služio je za uklanjanje čini i to tako što bi se kukcima otkinule glava i krilca, ti djelovi bi se skuhali i stavili u ulje. Zatim bi se zagrijali i natopili uljem zmije apnent, ponovno prokuhali i potom bi se mješavina ispijala uz vjerovanje da je na taj način onaj koji je ispija zaštićen od svih zlih čini.

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)