Ajurvedska medicina

horoscope guru

Ajurvedska medicina

Ajurvedska medicina (terapija i dijagnostika) zasniva se na tri načela – tri doše, a one su proistekle iz pet elemenata koji se nalaze posvuda u prirodi, pa i u nama samima. To su: prostor (eter), zrak, vatra, voda i zemlja. Spojem prostora i zraka dobiva se element “vata”, spojem vatre i vode princip “pita”, a spojem vode i zemlje – “kava”.Svaki od ovih principa praktički nosi karakteristike elemenata iz kojih je nastao. Kada su u balansu, odražavaju se kroz zdravlje i dobro stanje. Ako su doše nebalansirane – dolazi do neravnoteže, poremećaja i bolesti.

Vata je odgovorna za transport, pokret, komunikaciju. Karakteristike: suha, gruba hladna, lagana, suptilna, pokretna, jasna, sklona lomljenju. Balansirana vatra: entuzijazam, poletnost, normalan metabolizam, normalan razvoj tkiva. Nebalansirana: suha, gruba koža, konstipacija, umor, glavobolje napetost, ne tolerira hladnoću, mršavost, nervoza, briga. Vata ponašanje: mentalna i fizički aktivna osoba, stalno razmišlja, sklona je nesanici i promjeni raspoloženja, voli fizičku aktivnost, putovanja …

Pita je zadužena za metabolizam, digestiju i transformaciju Značajke: blago uljana, topla-vruća, oštra, kisela i ljuta, pokretna, ali je kretanje usmjereno. Balansirana: dobar vid, digestija (normalan osjećaj gladi, žeđi) mekoća i glatkoća tijela, vesela i inteligentna osoba. Nebalansirana: preintenzivna mentalna i fizička aktivnost, povišena tjelesna temperatura (nejasno febrilno stanje), gordost i sujeta, bijes, različite bolesti kože, čir želuca i dvanaesnika, bolesti jetre i žuči, problemi s vidom, preuranjeno opadanje kose ili sjedenje … Pita ponašanje: intenzivna, mentalna i fizički aktivna osoba, dobar govornik, jasna, britka, žestoka, sklona bijesu i ljutnji.

Kava nam daje potporu, koheziju i zadužena je za lubrikaciju. Kvaliteti: teška, hladna, meka, nesavjesnost, masnoća, punoća, stabilnost, ljepljivost i sluzavost. Balansirana: sklona koheziji, težini, strpljivost, smirenost, ove osobe nisu pohlepne, sporost. Nebalansirana kava: lijenost, tromost, previše masna koža, spora digestija, pretilost, kongestija sinusa, respiratorne alergije, astma, dijabetes .Kava ponašanje: vole se odmaraju i spavati danju, tople i blage osobe, stabilnog ponašanja.

Ovisno od toga koja vam doša dominantna i da li je neka neizbalansirana, preporučuje se određen režim prehrane, koji pomaže uspostavljanju harmonije energija u organizmu i smanjuje mogućnost pojave bolesti. Svakako, ovo su samo okvirni navodi, a konačna “dijeta” određuje se nakon konzultacije s ajurvedskim liječnikom.Kako svaka doša ima svoju kvalitetu, tako i svaka hrana ima svoju kvalitetu, a vrlo su bitni i ukusi koju neka namirnica nosi. Na primjer, ako je vata doša iskočila iz ravnoteže, savjetuje se da osoba jede toplu, uljanu hranu, malo “težu”, jer je vata lagana i prozračna. Ta hrana ne treba biti suha. Sve treba biti lako varljivo, i da hrana ima neki “vatreni” element – biti blago ljutkasta: korisni su đumbir, ljuta papričica, papar, kurkuma, korijander .

 

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)